PYTANIE DO ZUS
Na pytania czytelników odpowiadają eksperci Zakładu Ubezpieczeń Społecznych w Chorzowie
Powrót do listy pytańJastrzębska Spółka Węglowa S.A.
26.30 PLN (-1.54%)
KGHM Polska Miedź S.A.
276.80 PLN (-1.07%)
ORLEN S.A.
130.14 PLN (-7.52%)
PGE Polska Grupa Energetyczna S.A.
15.76 PLN (-0.91%)
TAURON Polska Energia S.A.
9.00 PLN (-1.38%)
Enea S.A.
20.72 PLN (-2.08%)
Lubelski Węgiel Bogdanka S.A.
23.30 PLN (-1.89%)
Złoto
4 340.16 USD (0.00%)
Srebro
62.72 USD (0.00%)
Ropa naftowa
91.66 USD (+0.03%)
Gaz ziemny
2.79 USD (+1.73%)
Miedź
14 334.15 USD (-1.10%)
Węgiel kamienny
118.55 USD (+0.04%)
Jastrzębska Spółka Węglowa S.A.
26.30 PLN (-1.54%)
KGHM Polska Miedź S.A.
276.80 PLN (-1.07%)
ORLEN S.A.
130.14 PLN (-7.52%)
PGE Polska Grupa Energetyczna S.A.
15.76 PLN (-0.91%)
TAURON Polska Energia S.A.
9.00 PLN (-1.38%)
Enea S.A.
20.72 PLN (-2.08%)
Lubelski Węgiel Bogdanka S.A.
23.30 PLN (-1.89%)
Złoto
4 340.16 USD (0.00%)
Srebro
62.72 USD (0.00%)
Ropa naftowa
91.66 USD (+0.03%)
Gaz ziemny
2.79 USD (+1.73%)
Miedź
14 334.15 USD (-1.10%)
Węgiel kamienny
118.55 USD (+0.04%)
Na pytania czytelników odpowiadają eksperci Zakładu Ubezpieczeń Społecznych w Chorzowie
Powrót do listy pytańChciałbym się dowiedzieć czy w przypadku odejscia na emeryture po przepracowanii 25 lat do dole w wiekszosci w przeliczniku 1:8 , dni krwiodawstwa odrabia się 1:1 czy jak sie dzisiaj dowiedziałem 1 dzień krwiodawstwa to miesiąc do odrobienia? A druga sprawa to co ma wspólnego przystąpienie do otwartego funduszu emerytalnego do wcześniejszej emerytury górniczej? Pozdrawiam
Pracownik, który wykonuje pracę pod ziemią stale i w pełnym wymiarze czasu pracy np. górnik pod ziemią, nadgórnik czy też sztygar pod ziemią, dzień wolny udzielony w związku z krwiodawstwem, będzie mieć odliczony z okresu pracy górniczej, czyli 1 dzień. Jeżeli pracownik np. nadsztygar górniczy pod ziemią na podstawie miesięcznego wykazu zjazdów pod ziemię wykazuje, że pracę pod ziemią wykonuje stale i w pełnym wymiarze czasu pracy, czyli przez wszystkie dniówki robocze w miesiącu, to w przypadku, gdy w danym miesiącu ze względu na krwiodawstwo nie wypracował pełnej liczby dniówek roboczych pod ziemią, to miesiąc ten nie będzie zaliczony do miesiąca pracy wykonywanej pod ziemią stale i w pełnym wymiarze czasu pracy. Przykładowo w miesiącu pełna liczba dni roboczych wynosiła 21. Pracownik przepracował pod ziemią 20 dni i dodatkowo 1 dzień był dniem wolnym od pracy ze względu na krwiodawstwo. W tym przypadku cały miesiąc nie będzie zaliczony do pracy wykonywanej pod ziemią stale i w pełnym wymiarze czasu pracy Odnośnie zapytania, które dotyczy otwartego funduszu emerytalnego (OFE) informuję, że warunek nieprzystąpienia do OFE wynika z ustawy emerytalnej - art. 50a i art. 50e.