W sierpniu wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury jest lepszy niż w lipcu we wszystkich obszarach gospodarki, ale tylko w sekcji informacja i komunikacja oraz działalność finansowa i ubezpieczeniowa jest dodatni - informuje w piątek Główny Urząd Statystyczny.
- W sierpniu br. wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury jest lepszy niż w lipcu br. we wszystkich prezentowanych obszarach gospodarki, ale tylko w sekcji informacja i komunikacja oraz działalność finansowa i ubezpieczeniowa jest on dodatni. Obserwuje się poprawę ocen bieżących (diagnoza), natomiast negatywne oczekiwania (prognozy) w większości przypadków się utrzymują lub pogłębiają - zauważa GUS w komunikacie.
Zgodnie z badaniem GUS, w przetwórstwie przemysłowym w sierpniu wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury kształtuje się na poziomie minus 6,6, czyli wyższym niż w lipcu (minus 10,5).
W budownictwie wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury kształtuje się na poziomie minus 15,4 czyli nieznacznie wyższym niż w lipcu (minus 16,7).
W przypadku handlu hurtowego w bieżącym miesiącu wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury wynosi minus 4,6; jest to poziom wyższy niż w lipcu (minus 9,3).
W handlu detalicznym w sierpniu wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury kształtuje się na poziomie minus 9,8, czyli wyższym niż przed miesiącem (minus 12,2).
W transporcie i gospodarce magazynowej wskaźnik ten wyniósł minus 12,7 - wyżej niż w lipcu, kiedy wyniósł minus 14,3.
W zakwaterowaniu i gastronomii wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury kształtuje się obecnie na poziomie minus 19,3 wobec minus 22,7 w lipcu.
- Podmioty prowadzące działalność w zakresie zakwaterowania formułują bardziej niekorzystne oceny koniunktury (minus 31,8) niż jednostki gastronomiczne (minus 8,7) - zaznacza GUS.
W sekcji informacja i komunikacja w sierpniu wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury kształtuje się na poziomie plus 5,4, czyli wyższym niż przed miesiącem (plus 3,1).
Jeżeli chcesz codziennie otrzymywać informacje o aktualnych publikacjach ukazujących się na portalu netTG.pl Gospodarka i Ludzie, zapisz się do newslettera.