Drugi sezon "Rudzkich Smaków" na finiszu! Listopad to ostatnia okazja do przesyłania przepisów w tej edycji konkursu. Zbierane będą propozycje dań barbórkowych oraz potraw na wigilijny stół. Pod koniec roku receptury trafią do specjalnego kalendarza, który będzie zarazem praktyczną książką kucharską. Znajdą się w nim przepisy na wszystkie potrawy nagrodzone w drugiej edycji zabawy.
Październik był okazją do podzielenia się swoimi przepisami na danie jednogarnkowe. Smakiem miesiąca został tzw. ajntopf* warzywny z pulpetami i pietruszką Jolanty Manowskiej.
- Nie jest to wyszukana potrawa, ale u nas w domu bardzo lubiana. Robiła ją moja babcia, mama, a teraz ja gotuję ją moim dzieciom. Zajadamy się nią w zimne jesienne i zimowe popołudnia - mówi autorka przepisu.
- Faktycznie, warzywna zupa z dodatkiem drobiowych kulek świetnie zastąpi dwudaniowy obiad - potwierdza Michał Kaczmarczyk, ambasador konkursu "Rudzkie Smaki".
Listopadowa edycja konkursu poświęcona będzie górnikom, ponieważ wielkimi krokami zbliża się Barbórka.
- Czekamy na przepisy na danie dla hajera - proste, sycące i dające energię do ciężkiej pracy. Z pewnością niejedna gospodyni domowa ma swój sposób na takie danie i wcale nie musi to być rolada - zachęca do udziału w konkursie Michał Kaczmarczyk. W listopadzie można również przesyłać już przepisy na potrawy na wigilijny stół. - Czas zajrzeć do swoich przepiśników i przypomnieć sobie, co gości na naszym stole tylko raz w roku, w święta Bożego Narodzenia - radzi Michał Kaczmarczyk.
- Chcemy jeszcze w 2015 roku wydać kalendarz z przepisami zwycięzców poszczególnych edycji konkursu, dlatego na grudniowe propozycje czekamy już w listopadzie - wyjaśnia Krzysztof Piecha, naczelnik Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta.
Przepisy wraz ze zdjęciami można przesyłać na:
• adres e-mail: media@ruda-sl.pl (w temacie "Rudzkie Smaki") lub
• adres pocztowy: Urząd Miasta Ruda Śląska, plac Jana Pawła II 6, 41-709 Ruda Śląska z dopiskiem "Rudzkie Smaki",
• bądź też dostarczyć do magistratu, do Biura Obsługi Mieszkańców.
Konkurs "Rudzkie smaki" jest kontynuacją zabawy, która zainaugurowana została na początku ubiegłego roku. Przez cały rok rudzianie przesyłali przepisy i receptury na potrawy związane z lokalną kuchnią. Co miesiąc jeden z zaproponowanych przepisów zostawał "smakiem miesiąca" i trafiał na stronę internetową miasta do specjalnie przygotowanej zakładki "Rudzkie Smaki", a jego autor otrzymywał nagrodę
- Zeszłoroczna edycja konkursu cieszyła się dużym zainteresowaniem, dlatego postanowiliśmy go kontynuować - mówi Krzysztof Piecha, naczelnik Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta. - Podsumowaniem zabawy był kulinarny kalendarz, a jednocześnie praktyczna książka kucharska przygotowana przez samych mieszkańców. Przy tej okazji chcemy zarówno ocalić od zapomnienia tradycyjne receptury, skrywane w babcinych kredensach, jak i zachęcić mieszkańców do kulinarnych eksperymentów.
A oto prze[is na ajntopf warzywny z pulpetami i pietruszką. Składniki:
• 50 dkg mięsa mielonego indyczego, • 20 dkg ryżu, • 1 średnia cebula, • 2 łyżki masła, • 10 dkg fasolki szparagowej, • 10 dkg marchewki, • 2-3 łyżki natki pietruszki, • 1 puszka pomidorów krojonych, • 2 l rosołu, • 1 mały koncentrat pomidorowy, • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki, • 2 jajka, • 3 łyżki tartej bułki, • sól, pieprz, opcjonalnie 2-3 łyżki kwaśnej śmietany.
Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić na maśle w garnku. Dodać ryż, koncentrat i pomidory z puszki razem z zalewą, wymieszać. Zalać rosołem i gotować 20 min. Dodać fasolkę i pokrojoną w paski marchewkę oraz mieloną paprykę. W tzw. międzyczasie do mięsa mielonego dodać jajka, bułkę tartą, posolić i popieprzyć, dobrze wyrobić. Formować małe kulki i wrzucać do zupy. Gotować jeszcze 20-30 min. Podawać z natką pietruszki i kleksem śmietany (opcjonalnie).
Smacznego!
* Eintopf ( niemiecki - jeden garnek) - potrawa jednogarnkowa, popularny posiłek przygotowany w jednym naczyniu, zastępujący cały obiad. Składnikiem dania może być boczek lub inne mięso, warzywa, ziemniaki, ryż lub kasza albo inne, dostępne w danej chwili dodatki. Potrawa w zależności od składników może przypominać zupę, gulasz lub potrawkę.
Jeżeli chcesz codziennie otrzymywać informacje o aktualnych publikacjach ukazujących się na portalu netTG.pl Gospodarka i Ludzie, zapisz się do newslettera.