Po dwóch latach od udanej akcji crowdfundingowej, podczas której od inwestorów społecznościowych pozyskano rekordową wówczas kwotę 4,15 mln zł, zbudowany w Wieprzu k. Żywca browar PINTA Barrel Brewing SA rozpoczyna działalność.
Koszty uruchomienia nowego browaru wyniosły ok. 5,5 mln zł. Zostały pokryte ze środków zebranych w ramach zbiórki społecznościowej oraz z dotacji z Banku Gospodarstwa Krajowego w ramach programu funduszy unijnych Inteligentny rozwój. Obecnie nowy browar czeka jeszcze na ostatnie pozwolenia, żeby w pełni uruchomić produkcję. Na potrzeby dystrybucji i sprzedaży swoich piw spółka wybrała 11 sklepów specjalistycznych w dużych miastach Polski - tam piwa trafią w pierwszej kolejności.
Browar ma wytwarzać - jako pierwszy w Polsce - piwa typu Barrel Aged. To piwa tworzone w drewnianych beczkach po innych alkoholach (najczęściej bourbonach, whisky, rumach i czerwonych winach) lub pitnych miodach. Minimalny czas ich leżakowania to około rok. Dzięki długiemu leżakowaniu w beczkach piwa uzyskują odpowiedni smak i aromat, czasami podkreślany jeszcze naturalnymi dodatkami, jak wanilia, syrop klonowy, kawa lub płatki kokosowe.
Zbudowany w Wieprzu browar ma powierzchnię 572 m kw., podzieloną na strefę biurowo-socjalną, produkcyjną i magazynową. Strefę produkcyjną zajmuje m.in. warzelnia o zdolności 10 hektolitrów oraz 9 zbiorników. Niemal połowę powierzchni nowego browaru wykorzystano na dwa magazyny, gdzie leżakuje obecnie ponad 200 beczek napełnionych różnymi piwami; docelowo ma ich być około 500.
Oddzielenie warzelni i dwóch stref produkcyjno-magazynowych, pozwoli nam na odważne eksperymenty z dziką fermentacją i zabezpieczy przed wzajemnym zanieczyszczaniem się piw niechcianymi szczepami drożdży - wyjaśnił, cytowany w środowym, 23 czerwiec, komunikacie prasowym, główny piwowar Browaru PINTA i szef projektu Bartek Ociesa.
W ub. roku tradycyjny browar PINTY uwarzył ponad 21,3 tys. hektolitrów piwa, natomiast jego nowy beczkowy odpowiednik chce w 2022 r. osiągnąć poziom około 2 tys. hektolitrów. PINTA Barrel Brewing spodziewa się wypracowania zysków już po pierwszym pełnym roku finansowym. Mają one być wypłacane posiadaczom akcji spółki lub reinwestowane w jej dalszy rozwój. Zgodnie z założeniami, maksymalne moce produkcyjne browaru nie przekroczą 3 tys. hektolitrów rocznie.
Głównym akcjonariuszem PINTA Barrel Brewing SA jest rzemieślniczy Browar PINTA, do którego należy 70 proc. udziałów. Reszta akcji znajduje się w posiadaniu ponad 1,2 tys. inwestorów społecznościowych.
Jeżeli chcesz codziennie otrzymywać informacje o aktualnych publikacjach ukazujących się na portalu netTG.pl Gospodarka i Ludzie, zapisz się do newslettera.