Czesi rozpoczęli w ubiegłym tygodniu finalizację procesu zamykania kopalni węgla kamiennego należących do spółki OKD. To decyzja rządu, która zapadła jeszcze w ub.r. Jako pierwsza, 23 lutego, zakończyła wydobycie kopalnia Darkov, cztery dni później ČSA. Pożegnanie z górnictwem naszych południowych sąsiadów, to jeden z głównych tematów najnowszego wydania Górniczej, która ukazuje się w czwartek.
Rozmowy o transformacji energetycznej w ramach śląskiego okrągłego stołu to propozycja, którą przedstawiły Stowarzyszenie Gmin Górniczych w Polsce, Śląski Związek Gmin i Powiatów oraz Górnicza Izba Przemysłowo-Handlowa. Więcej o tej koncepcji także w najnowszym numerze.
Jak co tydzień, staramy się przybliżać Czytelnikom osoby, które o węglu wiedzą najwięcej, czyli załogi kopalń. Tym razem o swojej pracy opowie żeńska załoga kopalnianego laboratorium kopalni Mysłowice-Wesoła, która non stop czuwa nad jakością oferowanego klientom surowca.
Które branże w przyszłości przejmą odchodzących z kopalń węgla? Na łamach TG sprawdzamy m.in. zarobki w innych zawodach.
Bruksela węgla nie lubi i raczej nie ma szans na to, żeby zmieniła ten kierunek myślenia. To z pewnością nie ułatwia pracy instytucji takiej, jak Europejskie Stowarzyszenie Węgla Kamiennego i Brunatnego Euracoal. To jedna z wielu kwestii, którą poruszamy w rozmowie z nowym szefem Stowarzyszenia Vladimirem Budinskym. Zachęcamy także do lektury wywiadu z dr. inż. Andrzejem Strupczewskim, profesorem Narodowego Centrum Badań Jądrowych.
Czy tegoroczna zima w wystarczający sposób pokazała na świecie, jak niepewnym źródłem energii jest OZE i że z paliw kopalnych nie powinno się całkiem rezygnować? W najnowszej TG próbujemy odpowiedzieć też na te pytania.
Tradycyjnie zapraszamy także do działu Po Szychcie. Tym razem o urokach moczenia się w lodowatej wodzie opowiada morsujący sztygar Oddziału Górniczego Transportu Dołowego kopalni Sośnica Tomasz Dobras.
Jeżeli chcesz codziennie otrzymywać informacje o aktualnych publikacjach ukazujących się na portalu netTG.pl Gospodarka i Ludzie, zapisz się do newslettera.