3. Zapewnienie żywności dla wszystkich.
Dostęp do żywności jest podstawowym prawem człowieka, w UE był to główny cel wspólnej polityki rolnej (CAP), funkcjonującej od 1962 r. Walka z głodem to znaczący cel Agendy Zrównoważonego Rozwoju ONZ i bezpieczeństwo żywności ma zasadnicze znaczenie dla osiągnięcia 14 z 17 celów zrównoważonego rozwoju. Pandemia koronawirusa i późniejszy kryzys gospodarczy wpłynęły na łańcuchy dostaw żywności na całym świecie, również w UE. Kryzys może prawie podwoić liczbę ludzi cierpiących z powodu ostrego głodu na świecie i zagrozić dostępowi do wysokiej jakości żywności dla milionów obywateli UE. Obecna sytuacja uwydatniła również pilną potrzebę przemyślenia sposobu produkcji, handlu i konsumpcji żywności, stwarzając okazję do podniesienia poziomu ambicji w zakresie reform globalnych systemów żywnościowych.
W 2021 r. nastąpi połączenie wielu międzynarodowych inicjatyw, umożliwiając osiągnięcie konsensusu w sprawie solidniejszego zarządzania w tej dziedzinie. Przyznanie Pokojowej Nagrody Nobla w 2020 r. Światowemu Programowi Żywnościowemu (ang. WFP) jest postrzegane jako znak czasu. W niektórych krajach UE duża część ludności musi polegać na pomocy żywnościowej – pandemia pogłębiła ten problem.
Przeciwdziałaniu temu problemowi mają służyć:
• Strategia „od pola do stołu” (element Zielonego Ładu) przewidująca prawodawstwo dotyczące ram dla zrównoważonego systemu żywnościowego, które przyczynią się do rozwoju we wszystkich politykach związanych z żywnością. Plan awaryjny w celu zapewnienia dostaw żywności i bezpieczeństwo żywnościowe zostaną również rozwinięte do końca 2021 r.
• Plan naprawy UE przeznaczony do likwidacji szkód wyrządzonych przez kryzys COVID-19, w tym pomocy państwom członkowskim we wzmocnieniu i ochronie sieci bezpieczeństwa socjalnego oraz zabezpieczeniu środków do życia dla osób najsłabszych.
• Inicjatywa Food Coalition (powstała w maju 2020 r.), pod przewodnictwem Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), której celem jest ujednolicone globalnych działań w odpowiedzi na światowe kryzysy żywnościowe, powstałe w następstwie pandemii.
• Szczyt systemów żywnościowych ONZ we wrześniu 2021 r. będzie miał za zadanie promocję zmian systemowych w takich obszarach, jak planowanie przestrzenne, gospodarka cyfrowa, zachęty handlowe, innowacyjne rolnictwo i zmiana diety.
UE jest dobrze przygotowana do zajęcia czołowej pozycji debacie, przekształcając w czyn aspekty współpracy międzynarodowej w ramach Europejskiego Zielonego Ładu i strategii od pola do stołu. Rada zaapelowała o ambitny zestaw celów na szczyt i przedstawi swoje kluczowe priorytety polityczne w konkluzjach, które zostaną przyjęte wiosną 2021 r.
Jeżeli chcesz codziennie otrzymywać informacje o aktualnych publikacjach ukazujących się na portalu netTG.pl Gospodarka i Ludzie, zapisz się do newslettera.