Muzealna impreza plenerowa Święto Soli będzie miała miejsce 9 czerwca 2019 r. na dziedzińcach Zamku Żupnego i w Ogrodzie Żupnym w Wieliczce. Potrwa od godz. 10.00 do 18.00. Tematem przewodnim tegorocznej edycji jest „Sól w kuchni”. Impreza organizowana jest przez Muzeum Żup Krakowskich Wieliczka po raz siedemnasty. Gościem specjalnym będzie Słowackie Muzeum Techniki Oddział Soliwar w Preszowie.
Wydarzenie „Święto Soli” przywołuje pamięć o wielkim przedsiębiorstwie królewskim i wielowiekowej produkcji soli w Wieliczce. W temat tegorocznej imprezy wpisuje się kuchnia żupna, która działała na dziedzińcu zamkowym do 1565 r. a do dziś można oglądać fragmenty jej murów. Była to najstarsza w Polsce, a może i na świecie, zakładowa stołówka, która karmiła nieodpłatnie pracowników żupy.
Specjałów, nie tylko z dawnej kuchni, będzie można zakosztować np. w Karczmie u Żupnika.
Tradycyjnie też będą miały miejsce pokazy rzemiosł, które wpisały się w historię przedsiębiorstwa: warzenia soli, skręcania lin, lepienia garnków, czerpania papieru, kaligrafii, wyplatania koszy, wykuwania w metalu oraz wykonywania beczek.
Dla dzieci będą przygotowane dwie Solne Strefy Edukacyjne: na dziedzińcu zamku ze stanowiskiem archeologicznym, zjazdem z liny, warsztatami z masą solną i malowaniem solniczek oraz w Ogrodzie Żupnym z torem przeszkód i warsztatami dla młodych odkrywców. Rodziny będą mogły uczestniczyć w zajęciach „Zdrowa kuchnia z solą”.
Sól w kuchni podawana jest w solniczce. Będąc w Zamku Żupnym koniecznie trzeba zobaczyć nową wystawę zachwycających solniczek zaliczanych do najcenniejszych na świecie. Najnowszym eksponatem jest barokowy zestaw podróżny ze srebra złoconego z XVII w. oczywiście z solniczką, która była uważana za absolutnie niezbędną w podróży.
Jeżeli chcesz codziennie otrzymywać informacje o aktualnych publikacjach ukazujących się na portalu netTG.pl Gospodarka i Ludzie, zapisz się do newslettera.