Budowę kotła spalającego biomasę i ograniczającego emisję zanieczyszczeń zakończono w Zespole Elektrowni Konin-Pątnów-Adamów SA w Koninie. Inwestycja kosztowała 620 mln zł i trwała od 2010 r.
Pełna eksploatacja komercyjna rozpocznie się po zakończeniu ruchu próbnego. Wcześniej budowa wymagała modernizacji maszynowni i instalacji rozładunku oraz przygotowania i transportu biomasy do kotła.
- Moc znamionowa nowego bloku energetycznego w PAK wynosi 55 MW. Przy nominalnej pracy kocioł może spalić 65 ton biomasy na godzinę - poinformował rzecznik prasowy spółki Maciej Łęczycki.
Według niego, w 80 proc. będzie to masa pochodzenia leśnego, a w 20 proc. rolniczego.
- Sprawność gwarantowana bloku wynosi 91 proc. Oprócz niezawodności ruchowej oraz wysokich wskaźników dyspozycyjności, nowy blok zapewnia wysoki poziom bezpieczeństwa pracy załogi oraz komfort obsługi - podkreślił rzecznik.
Energia z biomasy jest droższa, ale w rezultacie bardziej opłacalna. Według prezes PAK Katarzyny Muszkat, ważna jest sama "świadomość, że jest to energia ekologicznie czysta".
- Inwestycja jest fragmentem szerszego programu przystosowania naszych elektrowni do możliwości funkcjonowania po 2016 r., kiedy wejdą bardzo ostre unijne dyrektywy dotyczące standardu emisji (...). Jedynym wyjściem była inwestycja, a w przeciwnym razie - zamknięcie elektrowni i pozbawienie ludzi pracy - powiedział specjalista ds. ekologii w PAK Maciej Kabata.
Według Muszkat, PAK jest w trakcie modernizacji kotła nr 5 Elektrowni Pątnów I.
- Prawdopodobnie w najbliższych tygodniach podejmiemy decyzję o remontach pozostałych kotłów - zapowiedziała Muszkat.
Po zamontowaniu ekologicznego kotła PAK oprócz pieniędzy za energię będzie otrzymywać dopłaty za wytwarzanie jej z paliw odnawialnych.
Właścicielem kapitału PAK jest w 50 proc. Skarb Państwa, a Grupa Kapitałowa Elektrim S.A. posiada 48,7 proc. Reszta należy do osób indywidualnych.
Jeżeli chcesz codziennie otrzymywać informacje o aktualnych publikacjach ukazujących się na portalu netTG.pl Gospodarka i Ludzie, zapisz się do newslettera.