Należący do Polskiej Grupy Górniczej Zakład Produkcji Ekopaliwa w Woli już od siedmiu miesięcy funkcjonuje w strukturze ruchu Ziemowit kopalni Piast-Ziemowit. Słynie z produkcji Karlika, popularnego wśród odbiorców indywidualnych niskoemisyjnego groszku. Obecnie wytwarza się go w ilości 2 tys. ton. Na Karliku jednak produkcja ekologicznych paliw węglowych się nie kończy.
Karlik, jeden ze standardowych produktów PGG, powstaje z groszków produkowanych przez kopalnie: Murcki-Staszic, Mysłowice-Wesoła, Jankowice oraz ruch Ziemowit. Tworzenie mieszanki groszków pozwoliło na wyeliminowanie mankamentów każdego z nich.
- Chodzi o kaloryczność 24 tys. kJ/kg i zawartość siarki w przypadku ruchu Ziemowit oraz wysoką liczbę Rogi w przypadku pozostałych kopalń. Nie zawsze bowiem z surowca wydobytego przykładowo w kopalni Jankowice da się wyprodukować paliwo o kaloryczności powyżej 26 tys. kJ/kg, nadające się do spalania w kotłach indywidualnych odbiorców, chociażby właśnie ze względu na liczbę Rogi. Z tego też względu taki węgiel miesza się z surowcem wydobytym np. w ruchu Ziemowit, aby uzyskać produkt o wysokiej jakości – tłumaczy tajniki produkcji niskoemisyjnego paliwa węglowego Janusz Grabowski, główny inżynier przeróbki w kopalni Piast-Ziemowit.
Warto zatem wiedzieć, że jedną z ważniejszych wartości, która charakteryzuje jakość ekogroszku, jest jego spiekalność, czyli parametr określający zdolność węgla do koksowania, tworzenia spieków koksowych. Wyraża się go za pomocą wskaźnika RI – indeksu lub liczby Rogi. Jest on podawany w jednostkach bezwzględnych. Im większą przyjmuje on wartość, tym spieki powstające w strefie odgazowania węgla są większe i twardsze. Wysoka spiekalność prowadzi do gromadzenia się spieczonego popiołu i żużlu na palniku retortowym, a w rezultacie do zmniejszenia efektywności spalania paliwa. Z tego względu w piecach retortowych najlepiej sprawdzają się groszki o spiekalności (liczbie Rogi) od 0 do 30.
Co istotne, węgiel z czterech zakładów PGG zwożony jest do zakładu w Woli koleją, a więc w sposób jak najbardziej ekologiczny. Produkcja groszku konfekcjonowanego typu Karlik w dwudziestokilogramowych workach sięga obecnie 500 t na dobę.
Jeśli chcesz mieć dostęp do artykułów z Trybuny Górniczej, w dniu ukazania się tygodnika, zamów elektroniczną prenumeratę PREMIUM.
Szczegóły: nettg.pl/premium
Jeżeli chcesz codziennie otrzymywać informacje o aktualnych publikacjach ukazujących się na portalu netTG.pl Gospodarka i Ludzie, zapisz się do newslettera.