Segregacja i prawidłowa utylizacja odpadów ma ogromne znaczenie dla środowiska naturalnego. Jest również regulowana przepisami prawa – śmieci i innego rodzaju odpadów nie można wyrzucać w dowolnych miejscach. Olej posmażalniczy stanowi odpad niebezpieczny dla środowiska i gospodarki komunalnej. Wylewany bezpośrednio do kanalizacji powoduje zatory tłuszczowe, zapychające rury i odpływy. Wyrzucony w niewłaściwym miejscu stanowi zagrożenie dla gleby, roślin i zwierząt, narażając dodatkowo osobę pozbywającą się go w taki nielegalny sposób na odpowiedzialność karną. Jak utylizować olej po smażeniu w odpowiedzialny sposób?
Olej po smażeniu – co zrobić z odpadem z punktu gastronomicznego?
Olej po smażeniu w gospodarstwach domowych trafia niestety najczęściej wprost do kanalizacji. Takie działanie prowadzić może do zapychania rur, stanowi również poważne obciążenie dla bio-oczyszczalni ścieków. Bakterie, rozkładające zanieczyszczenia pochodzenia organicznego, bardzo słabo radzą sobie z tłuszczami. Gdzie wyrzucić olej po smażeniu, żeby nie narazić środowiska ani systemu kanalizacyjnego na straty? Najlepszym rozwiązaniem jest oddanie takiego oleju, w odpowiednio zakręconej butelce PET lub innym bezpiecznym opakowaniu, do punktu selektywnej zbiórki odpadów komunalnych (PSZOK). W ostateczności olej taki wyrzucić można do pojemnika na odpady zmieszane. W tym wypadku również należy uprzednio przelać go do zakręcanej butelki.
Co zrobić z olejem po smażeniu, kiedy są go naprawdę duże ilości? Punkty gastronomiczne, takie jak bary szybkiej obsługi serwujące dania smażone w głębokim oleju, restauracje azjatyckie, ale również stołówki szkolne czy restauracje hotelowe generują ogromne ilości tego rodzaju odpadów. W jaki sposób można się ich pozbyć, aby pozostać w zgodzie z obowiązującymi przepisami i nie narażać środowiska?
Najlepszym rozwiązaniem będzie w takim przypadku podpisanie umowy na odbiór oleju z firmą prowadzącą zakup oleju posmażalniczego. Takie podmioty, uprawnione do odbioru określonych rodzajów odpadów, posiadają technologię do ich prawidłowej utylizacji.
Utylizacja olejów posmażalniczych przez wyspecjalizowane firmy
Utylizacja oleju jadalnego po jego wcześniejszym wykorzystaniu do smażenia jest o tyle istotna, że przepalony tłuszcz zawiera znaczne ilości substancji toksycznych, które mogą być potencjalnie szkodliwe dla zdrowia. Z drugiej strony jednak jest to rodzaj odpadu, zdatny do recyklingu i ponownego wykorzystania, na przykład jako komponent biopaliwa. Przedsiębiorstwa prowadzące zakup i sprzedaż oleju posmażalniczego podpisują umowy z punktami gastronomicznymi na odbiór takiego odpadu.
W jaki sposób osoba prowadząca biznes gastronomiczny może zapewnić sobie spokój w kwestii prawidłowej utylizacji oleju? Wystarczy odwiedzić stronę https://euro-eko-polska.pl/zakup/ , by podpisać umowę na odbiór takiego tłuszczu. Firma skupująca olej zapewni nie tylko własne pojemniki do prawidłowego przechowywania zużytego tłuszczu do czasu jego odbioru, ale również gwarantuje transport przez doświadczonych kierowców. Co ważne, flota samochodowa przedsiębiorstwa to samochody odpowiednio przystosowane do odbioru takiego rodzaju odpadów. W sytuacji przypadkowego rozlania oleju pojazdy wyposażone są w zapas sorbentu, pozwalającego zniwelować skutki wycieku.
Dzięki odpowiednim pojemnikom, samochodom i doświadczonym kierowcom przebieg całej procedury jest niezwykle prosty i sprawny. Z perspektywy właściciela punktu gastronomicznego ogranicza się właściwie do wymiany pojemnika ze zużytym olejem na nowy, pusty.
Oczywiście, firmy odbierające olej posmażalniczy wystawiają klientom karty przyjęcia odpadu, stanowiące poświadczenie, że utylizacja oleju nastąpiła w sposób przewidziany przez prawo, poprzez oddanie zużytego tłuszczu podmiotowi uprawnionemu do jego odbioru i dalszego zagospodarowania.
Podpisanie umowy z odbiorcą oleju zapewni właścicielowi restauracji spokój oraz pewność, że utylizacja przeprowadzana jest w sposób właściwy, bez narażenia środowiska. Więcej na https://euro-eko-polska.pl
Jeżeli chcesz codziennie otrzymywać informacje o aktualnych publikacjach ukazujących się na portalu netTG.pl Gospodarka i Ludzie, zapisz się do newslettera.