Pracownicy ENEA Wytwarzanie oraz przedstawiciele wyspecjalizowanej firmy zewnętrznej usunęli ostatnie drobne pozostałości mazutu, którego niewielka ilość przedostała się do Wisły 16 lipca.
Oględziny przeprowadzili pracownicy Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Środowiska w Warszawie - Delegatura w Radomiu w obecności przedstawicieli Zarządu Okręgu Polskiego Związku Wędkarskiego w Radomiu, Mazowiecko-Świętokrzyskiego Towarzystwa Ornitologicznego, Regionalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska, organizacji ekologicznej WWF oraz przy udziale pracowników ENEA Wytwarzanie. Sprawdzono 17-kilometrowy odcinek koryta Wisły pomiędzy wylotem kanału zrzutowego wody chłodzącej z elektrowni a miejscowością Rękowice.
- Podczas przeprowadzonej wizji stwierdzono, że niewielkie pozostałości mazutu, dostrzeżone na roślinności podczas wcześniejszej wizji lokalnej 22 lipca br. zostały usunięte przez służby Enea Wytwarzanie. Aktualnie na glebie i roślinności nie ma śladów pozostałości mazutu. Niewielkie plamy opalizujące na powierzchni wody w odległości ok. 800 m od zrzutu oraz sporadyczne zabrudzenia drobnych fragmentów roślinności zostały natychmiast usunięte przez pracowników ENEA Wytwarzanie - informuje portal górniczy nettg.pl Sławomir Krenczyk, rzecznik prasowy Enea SA.
Kontrolujący stwierdzili, że wobec zadowalającego stanu nadbrzeża i brzegu rzeki, nie ma konieczności przeprowadzania kolejnych wspólnych oględzin. Nadal jednak Pracownicy elektrowni stale i systematycznie kontrolują brzegi rzeki. Wspierają ich w tym przedstawiciele wyspecjalizowanej firmy zewnętrznej, instytucje publiczne oraz ekolodzy. Przeprowadzone w ostatnich dniach monitoringi nie wykazały żadnych niepokojących zdarzeń. W elektrowni rozpoczyna pracę zespół specjalistów, który przygotuje zakres niezbędnych działań, zarówno technicznych jak i organizacyjnych, które wykluczą możliwość wystąpienia podobnego zdarzenia w przyszłości.
Jeżeli chcesz codziennie otrzymywać informacje o aktualnych publikacjach ukazujących się na portalu netTG.pl Gospodarka i Ludzie, zapisz się do newslettera.