Kolejne 14 certyfikatów Szlaku Kulinarnego "Śląskie Smaki" otrzymali we wtorek (23 kwietnia) restauratorzy z woj. śląskiego. Na działającym od ub. roku Szlaku działa obecnie 35 lokali.
"Śląskie Smaki" to przedsięwzięcie Śląskiej Organizacji Turystycznej. Jak mówił podczas środowej uroczystości w Katowicach prezes Organizacji, wicemarszałek woj. śląskiego Mariusz Kleszczewski, rosnąca liczba lokali na Szlaku potwierdza, że jego powołanie było dobrym pomysłem.
- Mieszkańcy i turyści poszukują takich lokali, gdzie wiedzą, że zjedzą dobrą, markową kuchnię regionalną i że rolada wołowa będzie roladą wołową, a nie wołowo-wieprzową czy jakąkolwiek inną. Lokale te są certyfikowane i sprawdzone, sprawdzamy je później już po nadaniu certyfikatu - podkreślił Kleszczewski.
Dzięki Szlakowi turyści i mieszkańcy regionu, mają dowiedzieć się, gdzie można dobrze zjeść, a restauratorzy - skorzystać z promocji. Certyfikacja ma potwierdzać, że podawane w lokalach regionalne dania są najwyższej jakości i robione według tradycyjnych receptur.
Głównym warunkiem zakwalifikowania do Szlaku jest serwowanie co najmniej kilku tradycyjnie przyrządzonych regionalnych potraw. Chodzi nie tylko o specyficznie śląską kuchnię, ale też potrawy z odrębnych historycznie części woj. śląskiego. To dlatego na Szlaku można zjeść śląską roladę wołową z kluskami i modrą kapustą (np. w Mysłowicach), ale też robiony z wątróbek kawior żydowski (w Częstochowie) lub wiedeńską zupę z borowikami (w Cieszynie).
Przedstawiciele Śląskiej Organizacji Turystycznej kilka lat temu uznali, że kuchnia - jedna z najlepiej rozpoznawalnych kuchni regionalnych w Polsce - może stać się atrakcją woj. śląskiego. W 2006 r. zaczęto organizować wiosenny Festiwal Kuchni Śląskiej, przemianowany z czasem na festiwal "Śląskie Smaki".
Z festiwalu wyewoluował pomysł na utworzenie szlaku restauracji z regionalną kuchnią. Strategię rozwoju marki "Śląskie Smaki" wypracowano trzy lata temu. Potem festiwalowi nadano spójną oprawę graficzną, powstała strona slaskiesmaki.pl zawierająca m.in. przepisy, wydano też zbiór przepisów w formie książkowej.
Wybór restauracji pod kątem Szlaku rozpoczął się wiosną ub. roku. Zgłosiło się ok. stu restauratorów. Lokale odwiedzały trzyosobowe komisje, w których znaleźli się kucharze, etnografowie, popularyzatorzy i znawcy regionalnej kuchni oraz specjaliści produktów regionalnych. Wybrano wówczas 23 lokale, z których dotąd na Szlaku pozostało 21.
Głównymi kryteriami oceny są: umieszczenie w stałym menu co najmniej 3-4 regionalnych potraw oraz weryfikacja ich oryginalności, smaku i zgodności przygotowania z tradycyjną recepturą - z lokalnych składników.
Do innych ważnych kryteriów należą fachowość kelnerów, ich wiedza o potrawach, czas przygotowania jedzenia, jakość podania do stołu i adekwatność ceny. Eksperci sprawdzają też czystość restauracji, jej wystrój, oświetlenie, wentylację, toalety, dostępność dla niepełnosprawnych i bliskość miejsc parkingowych.
Jeżeli chcesz codziennie otrzymywać informacje o aktualnych publikacjach ukazujących się na portalu netTG.pl Gospodarka i Ludzie, zapisz się do newslettera.