Gliceryna paszowa odgrywa kluczową rolę w żywieniu zwierząt hodowlanych, zwłaszcza krów mlecznych. Z jednej strony wspiera produkcję mleka, z drugiej poprawia kondycję zwierząt, a z trzeciej zmniejsza ryzyko wystąpienia ketozy. To jednak nie wszystko, gdyż zalet stosowania tego składnika jest znacznie więcej. Sprawdź, jak gliceryna paszowa może poprawić zdrowie i wydajność Twoich zwierząt!
Gliceryna paszowa – czym jest?
Warto zacząć od bezpieczeństwa. Gliceryna paszowa to produkt pochodzenia roślinnego, zatem w stu procentach bezpieczny w spożyciu, stosowany jako dodatek energetyczny do pasz dla zwierząt hodowlanych. Jest to gęsta, w pewnym stopniu słodkawa ciecz o wysokiej zawartości energii, która doskonale wpływa na zdrowie i kondycję krów mlecznych. Ponadto składnik ten nie zawiera kontrowersyjnego GMO, co czyni ją bezpiecznym wyborem w nowoczesnym rolnictwie, a przy tym także nie należy do nadmiernie kosztownych.
Jaki cel ma gliceryna paszowa?
W każdej paszy znajdują się wyselekcjonowane surowce chemiczne, a wśród nich także gliceryna paszowa, która pełni kilka ważnych funkcji w żywieniu zwierząt hodowlanych. Jest niezbędna zwłaszcza w przypadku krów mlecznych, które wymagają dużej ilości energii, lecz nie tylko.
* Zwiększa pobór paszy przez zwierzęta – dzięki słodkawej nucie smakowej gliceryna zachęca krowy do spożywania większych ilości paszy. To z kolei pozytywnie wpływa na ich wydajność i wzrost.
* Dostarcza energii w okresie laktacji – gliceryna paszowa jest źródłem łatwo przyswajalnej energii. Ma to szczególnie duże znaczenie w okresie laktacji, kiedy to zapotrzebowanie energetyczne krów wzrasta.
* Poprawia jakość mleka – gliceryna pośrednio zwiększa zawartość białka w mleku, co stanowi dużą korzyść dla przemysłu mleczarskiego.
* Zapobiega ketozy – ketoza to jedno z najczęściej spotykanych zaburzeń metabolicznych u krów mlecznych, a gliceryna paszowa działa w tej kwestii profilaktycznie, gdyż zapobiega wystąpieniu tego schorzenia, szczególnie w okresie poporodowym.
* Chroni paszę przed zniszczeniem – gliceryna zapobiega ponadto wysychaniu, zagrzewaniu i przymarzaniu pasz, które zachowują dzięki temu swoją świeżość i pierwotną wartość odżywczą.
Czym grozi brak gliceryny w paszy w ramach Twojej hodowli?
Zbyt mała ilość gliceryny paszowej w diecie krów mlecznych może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, zwłaszcza w okresie intensywnej laktacji. Krowy bez odpowiedniego źródła energii mogą otrzymywać z paszy zbyt mało energii, co zwiększa ryzyko wystąpienia ketozy – groźnej choroby metabolicznej, prowadzącej do spadku apetytu, utraty masy ciała oraz zmniejszenia wydajności mlecznej.
Duży wpływ na stan krów ma jednak racjonowanie gliceryny paszowej. Właściwa dawka jest zależna w głównej mierze od etapu cyklu życia krowy oraz jej zapotrzebowania energetycznego. Inną dawkę należy dać krowie przed wycieleniem się, a inną tuż po wycieleniu, np. w okresie pierwszych 100 dni laktacji. Warto czytać instrukcję producenta.
Glicerynę można podawać na kilka sposobów; polewając nią paszę, dodając ją do wozu paszowego, a nawet w formie wlewu do pyska w razie szczególnie niepokojących objawów ketozy.
Tak czy inaczej, gliceryna to składnik, bez którego prowadzenie własnej hodowli bydła byłoby działaniem narażonym na niepowodzenie. Warto tym samym zaopatrzyć się w jej odpowiednią ilość, najlepiej ze sprawdzonego, pewnego źródła.
Jeżeli chcesz codziennie otrzymywać informacje o aktualnych publikacjach ukazujących się na portalu netTG.pl Gospodarka i Ludzie, zapisz się do newslettera.