- Zwalczanie zagrożenia metanowego jest skorelowane ze zwalczaniem zagrożenia klimatycznego. Klimatyzacja obejmuje poziomy 800 i 1000. W tym głębszym jesteśmy na etapie jej rozwijania. Dotąd chłodziliśmy ściany, teraz stosowanie układów schładzających rozciągamy również na przodki - informuje Marcin Płoneczka, nadsztygar energetyczny w Pniówku.
Obecne zapotrzebowanie kopalni na energię chłodniczą sięga w szczytowym okresie, a więc między czerwcem i wrześniem, około 10 MW. Kopalnia - ściślej biorąc: należący do Jastrzębskiej Grupy Kapitałowej SEJ - rozporządza w niej czterema silnikami gazowymi, o łącznej zainstalowanej mocy 14 MW. Trzy z nich pracują wyłącznie na potrzeby wytwarzania chłodu, z wykorzystaniem aż 55 proc. ujmowanego tu metanu.
Oprócz ciepła z silników gazowych, w około 40-50 proc. zużywanego w chłodziarkach absorpcyjnych, pozostała część trafia do odbiorców zewnętrznych. Jest ono sprzedawane przez SEJ do ogrzewania osiedla mieszkaniowego w Pawłowicach oraz na technologiczne potrzeby tutejszej mleczarni. Jednocześnie całość energii elektrycznej, wytwarzanej w silnikach gazowych, jest zużywana na potrzeby kopalni, zaspokajając je w przeszło jednej trzeciej. Wszystko to dzieje się w układzie trójgeneracyjnym, o budzącej podziw sprawności około 86 proc.
Przykładna Przyjaźń
Strategia maksymalnej energetycznej samowystarczalności Grupy obejmuje również jej segment koksowniczy.
- Z taką samowystarczalnością w energii elektrycznej i cieplnej - więcej: ze sprzedażą nadwyżek na zewnątrz - mamy już do czynienia w koksowni Przyjaźń. Ilość gazu koksowniczego, uzyskiwanego w Kombinacie Koksochemicznym Zabrze i w wałbrzyskiej Victorii, również jest taka, że także tam pozwala powielić model z Przyjaźni - zapowiada Kazimierz Gatnar.
Jeśli chcesz mieć dostęp do artykułów z Trybuny Górniczej, w dniu ukazania się tygodnika, zamów elektroniczną prenumeratę PREMIUM. Szczegóły: nettg.pl/premium. Jeżeli chcesz codziennie otrzymywać informacje o aktualnych publikacjach ukazujących się na portalu netTG.pl Gospodarka i Ludzie, zapisz się do newslettera.