Logowanie do konta użytkownika
Konto użytkownika
Imię i nazwisko/nick
E-mail
Hasło
Powtórz hasło
Newsletter
REKLAMA 300x100 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA300x100 | ROTAC./NIEROTAC. STREFA [NEWS - LEFT]
REKLAMA 300x150 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA300x150 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - LEFT]
REKLAMA 300x200 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA300x200 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - LEFT]
REKLAMA 300x100 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA300x100 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - LEFT1]
REKLAMA 300x150 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA300x150 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - LEFT1]
REKLAMA 300x200 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA300x200 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - LEFT1]
NAJNOWSZE GALERIE
Imponujący wynik górników Jastrzębskiej Spółki Węglowej
13 maja 2021
Mijają trzy lata od katastrofy w ruchu Zofiówka
5 maja 2021
Okrzeszyński worek węgla i uranu
3 maja 2021
Sztuczne dno „ósemki”
2 maja 2021
Święto na długie lata zagarnięte przez komunistów
1 maja 2021
REKLAMA 300x100 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA370x100 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - LEFT2]
REKLAMA 300x150 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA300x150 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - LEFT2]
REKLAMA 300x200 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA300x200 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - LEFT2]
REKLAMA 900x100 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA900x100 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - TOP]
12 kwietnia 2021 Polska Agencja Prasowa

Gospodarka: Chcieli poznać opinie Polaków o projekcie KPO

Krajowy Plan Odbudowy to program reform i projektów strategicznych, którego celem jest odbudowa gospodarki po kryzysie wywołanym pandemią
fot: Krystian Krawczyk

Po zakończeniu konsultacji społecznych Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej pracuje na ostateczną wersją Krajowego Planu Odbudowy (KPO) - poinformował w poniedziałek wiceminister funduszy i polityki regionalnej Waldemar Buda.

- Chcieliśmy poznać opinie Polaków o projekcie, który przygotowaliśmy. Zainteresowanie dokumentem było duże. Odbyliśmy dziesiątki godzin inspirujących rozmów. Teraz pracujemy nad ostateczną wersją KPO - powiedział, cytowany w komunikacie resortu, Buda.

Zaznaczył, że ząd wywalczył na szczycie Rady Europejskiej największe w historii UE środki dla Polski.

- Prawie 24 mld euro z Funduszu Odbudowy zostanie przeznaczone na dotacje, które chcemy zainwestować m.in. w ochronę zdrowia, transformację w kierunku zielonej gospodarki, innowacje, ekologiczny transport czy cyfryzację - dodał.

Jak poinformował resort, w spotkaniach konsultacyjnych uczestniczyło ponad 10 tys. uczestników online, nadesłano 5,5 tys. opinii przez formularz na stronie internetowej. Opinie są obecnie analizowane przez grupę ekspertów z MFiPR.

Resort wskazał, że mimo dużej liczby opinii i trwających wciąż analiz są już decyzje o pierwszych zmianach. Dzięki zmianom, organizacje społeczne będą uwzględnione w KPO, jako beneficjenci, ale też w procesie wdrażania i monitorowania środków KPO. Wprowadzone zostaną działania dedykowane osobom z niepełnosprawnościami oraz ich opiekunom, zwiększona zostanie pula środków dla przedsiębiorczości, w tym na rozszerzenie działalności. Zwiększona zostanie też pula dla wszystkich miast w części dedykowanej zielonym i odpornym miastom i więcej będzie środków na zeroemisyjny transport w miastach, co umożliwi inwestycje nie tylko w tabor autobusowy, ale również szynowy np. tramwaje.

Krajowy Plan Odbudowy to program reform i projektów strategicznych, którego celem jest odbudowa gospodarki po kryzysie wywołanym pandemią, ale również jej wzmocnienie i uodpornianie na ewentualne, kolejne kryzysy.

Powstanie KPO wynika z utworzenia Europejskiego Instrumentu Odbudowy i Wzmacniania Odporności (Recovery and Resilience Facility - RRF), który przewiduje 750 mld euro pomocy dla państw członkowskich. Polska ma otrzymać 23,9 mld euro bezzwrotnych grantów i 34,2 mld euro w formie ewentualnych pożyczek.

Zgodnie z harmonogramem prac Polska powinna przedstawić Komisji Europejskiej KPO do końca kwietnia.

Jeżeli chcesz codziennie otrzymywać informacje o aktualnych publikacjach ukazujących się na portalu netTG.pl Gospodarka i Ludzie, zapisz się do newslettera.

Google-ad id 14
REKLAMA 900x150 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA900x150 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - BOTTOM]
Aktualności powiązane
REKLAMA 900x150 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA900x150 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - BOTTOM1]
REKLAMA 900x200 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA900x200 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - BOTTOM1]
Komentarze (0) pokaż wszystkie
  • PNDUL
    user

REKLAMA 400x100 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA400x100 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - RIGHT]
REKLAMA 400x150 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA400x150 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - RIGHT]
REKLAMA 400x200 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA400x200 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - RIGHT]
REKLAMA 400x100 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA400x100 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - RIGHT1]
REKLAMA 400x150 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA400x150 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - RIGHT1]
REKLAMA 400x200 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA400x200 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - RIGHT1]
CZĘSTO CZYTANE
Imponujący wynik górników Jastrzębskiej Spółki Węglowej
13 maja 2021
44308
To potencjalnie największe złoże w Europie
14 maja 2021
29669
Na poziomie 1050 w kopalni Budryk doszło do wypadku
11 maja 2021
14599
W JSW dwie godziny wolnego w ramach Międzynarodowego Dnia Rodzin
14 maja 2021
13310
Duża aktywność na frontach robót w kopalniach PGG
12 maja 2021
10302
Nowe kopalnie w województwie podkarpackim
11 maja 2021
8302
Części ruchu Jastrzębie trafi do SRK
11 maja 2021
7863
REKLAMA 400x100 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA400x100 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - RIGHT2]
REKLAMA 400x150 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA400x150 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - RIGHT2]
REKLAMA 400x200 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA400x200 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - RIGHT2]
REKLAMA 1600x200 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA1600x200 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - UNDER]
Twoje urządzenie:
Partnerzy portalu