I stało się! Mamy swojego reprezentanta w elitarnym gronie 3165 artystów zrzeszonych w World Egg Artists Association Cyber Museum w Nowej Zelandii, których łączy wspólna pasja, jaką jest zdobienie jaj. To Leszek Jęczmyk z Katowic, emerytowany pracownik Centralnego Ośrodka Informatyki Górnictwa. Trudno policzyć, ile pisanek wyszło spod jego drapaka, ale kilka tysięcy na pewno.
Nie tylko na całych jajach
Kiedy nadchodzi Wielkanoc, Leszek Jęczmyk jest już w zasadzie po robocie. Na zdobienie pisanek poświęca bowiem długie jesienno-zimowe wieczory.
– Jak stuknęła mi sześćdziesiątka, to zacząłem się poważnie zastanawiać, co dalej począć z tą moją pasją. Pytałem sam siebie w myślach: „chłopie, jak ty długo się będziesz w te jaja bawił?”. Wtedy jeszcze pracowałem na całych jajach. Musiałem je gotować. A jaja, jak wiadomo, mają tendencje do pękania. Gdy do garnka włożyłem osiem, a cztery pękły, to się można było wkurzyć. No bo w końcu ileż można zjadać jaj na twardo. To mnie trochę przerażało. Byłem już o krok, aby rzucić jajcarskie zajęcie, ale wówczas pewien mój znajomy pokazał mi, że można równie dobrze wykonywać pisanki na wydmuszkach. Wtedy wstąpił we mnie duch „jajcorza” na nowo – opowiada Jęczmyk, wybuchając śmiechem.
Problem rozbijał się o to, w jaki sposób spreparować wydmuszkę z jednym tylko otworkiem. Okazuje się, że można. Wystarczy tylko strzykawka i cieniutka igła. Cała operacja wydobycia wewnętrznej zawartości jaja wcale nie jest jednak taka łatwa, jakby się zdawało.
– Należy delikatnie przebić skorupkę jajka igłą, a następnie tłoczyć do jego wnętrza powietrze, co pewien czas wyjmując igłę. Białko z żółtkiem stopniowo wypłyną. W sumie cała ta operacja trwa około piętnastu minut – demonstruje Leszek Jęczmyk.
Jeśli chcesz mieć dostęp do artykułów z Trybuny Górniczej, w dniu ukazania się tygodnika, zamów elektroniczną prenumeratę PREMIUM.
Szczegóły: nettg.pl/premium
Jeżeli chcesz codziennie otrzymywać informacje o aktualnych publikacjach ukazujących się na portalu netTG.pl Gospodarka i Ludzie, zapisz się do newslettera.