W należącym do Kompanii Węglowej ZG „Piekary” odbyło się dziś (13 maja) spotkanie zespołu porozumiewawczego do spraw oceny eksploatacji górniczej pod Piekarami Śląskimi – dowiedział się portal nettg.pl z informacji przekazanych przez Wyższy Urząd Górniczy. Tematem rozmów był szkody górnicze oraz zakres eksploatacji w IV kwartale 2009 roku oraz w pierwszych trzech miesiącach roku bieżącego.
W spotkaniu prowadzonym przez dyrektora Okręgowego Urzędu Górniczego w Gliwicach wzięli udział przedstawiciele Wyższego Urzędu Górniczego, KW SA, Centrum Wydobywczego „Północ”, Spółki Restrukturyzacji Kopalń SA i Zastępca Prezydenta Miasta Piekary Śląskie.
Poza zakresem eksploatacji przeanalizowano także wyniki obserwacji geodezyjnej terenu i pomiary wielkości przyspieszeń drgań gruntu .Istotnym tematem rozmów były szkody górnicze, a w szczególności udział strony górniczej w kosztach porządkowania gospodarki wodno – ściekowej na terenie Piekar Śląskich. Poruszono także zaległości w usuwaniu szkód przez SRK SA i sposób rozpatrywania wniosków, które ich dotyczą.
Przedstawiciele władz miejskich podnieśli problem odczuwalności wstrząsów. Dyrektor gliwickiego OUG zaproponował, by w tej kwestii odbyło się w najbliższym czasie spotkanie, które będzie poświęcone ustaleniu procedur związanych z występowaniem wstrząsów.
W granicach administracyjnych Piekar Śląskich położone są obszary górnicze dwóch kopalń należących do KW SA. Są to ZG "Piekary" i KWK "Bobrek – Centrum". W 2009 roku spod miasta wydobyto 1,5 mln ton węgla. W tym roku planuje się wyeksploatowanie około 1,6 mln ton surowca.
W ubiegłym roku KW SA naprawiała szkody górnicze w 88 obiektach położonych na terenie Piekar Śląskich. Ich koszty wyniosły 10,3 mln zł. Każda tona węgla wydobytaw tym rejonie była obciążona kosztem szkód górniczych w wysokości 6,65 zł. W tym roku szacuje się, że koszty napraw w Piekarach Śląskich przekroczą 7 mln zł.
Jeżeli chcesz codziennie otrzymywać informacje o aktualnych publikacjach ukazujących się na portalu netTG.pl Gospodarka i Ludzie, zapisz się do newslettera.