Polska Izba Gospodarcza "Ekorozwój" przyznała KGHM Polska Miedź SA "Zielony Laur - 2012 " za wdrożenie procesu intensyfikacji odzysku ołowiu z odpadów ołowionośnych w Hucie Miedzi Głogów - dowiedział się portal górniczy nettg.pl z informacji przekazanych przez biuro prasowe spółki. W latach 2011-2012 w hucie zmodernizowano wydział ołowiu i dobudowano IV piec wahadłowo-obrotowy tzw. piec Doerschla.
Modernizacja wydziału ołowiu w Hucie Miedzi Głogów kosztowała ponad 40 mln zł. Spółka uzyskała na ten cel dofinansowanie w wysokości 12 mln zł z Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska.
- Program zwiększenia przerobu odpadów ołowionośnych wiąże się z likwidacją już składowanych odpadów. Planujemy, że na przestrzeni najbliższych kilku lat składowiska odpadów zostaną bardzo ograniczone, a w dalszej perspektywie znikną zupełnie z hut KGHM - mówi Janusz Piątkowski, dyrektor departamentu polityki ekologicznej KGHM.
Nagrodzona inwestycja zdobyła już kilka innych nagród jako inwestycja prośrodowiskowa. Mimo, że od początku spełniała wszystkie restrykcyjne normy oraz uzyskała wszelkie niezbędne zgody i uznanie specjalistów, to była oprotestowana przez Samoobronę Ekologiczną Rolników Pronatura, i przez to jej uruchomienie było opóźnione.
Zabudowie IV pieca obrotowo-wahadłowego towarzyszy zasadnicza zmiana procesu produkcyjnego ołowiu surowego, której bezpośrednim efektem jest zwiększenie przerobu o 15 tys. ton na rok ilości odpadów ołowionośnych wytwarzanych w hutach należących do KGHM. Docelowo zlikwidowane zostaną powierzchniowe składowiska tych odpadów.
Konkurs Polskiej Izby Gospodarczej "Ekorozwój" odbywał się pod patronatem Janusza Piechocińskiego, wicepremiera i ministra gospodarki. Była to ósma edycja konkursu.
"Ekorozwój" jest organizacją samorządu gospodarczego zrzeszającą osoby fizyczne i prawne prowadzące działalność gospodarczą, organizacje społeczne, stowarzyszenia, organizacje samorządowe i fundacje.
Jeżeli chcesz codziennie otrzymywać informacje o aktualnych publikacjach ukazujących się na portalu netTG.pl Gospodarka i Ludzie, zapisz się do newslettera.