Wszyscy smakosze i fani tradycyjnej śląskiej kuchni będą mogli w najbliższą niedzielę (29 sierpnia br.) zafundować ucztę dla swojego podniebienia. W chorzowskim skansenie o godz. 11.00 rozpocznie się bowiem Jarmark Produktów Tradycyjnych Województwa Śląskiego – dowiedział się portal nettg.pl z informacji przekazanych przez biuro prasowe zarządu województwa.
Od godziny 12.00 w konkursowych szrankach staną uczestnicy X edycji Konkursu na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz danie i potrawę regionalną i lokalną. Organizatorem centralnym Konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie. W tegorocznej edycji do części na najlepszy produkt zgłoszonych zostało prawie 40 produktów, natomiast do części na najlepsze danie i potrawę przystąpi 7 ekip restauratorów i gospodarstw agroturystycznych.
Wzorem lat ubiegłych spośród laureatów wyłoniony zostanie nominowany do prestiżowej nagrody „Perła 2010", której uroczyste wręczenie nastąpi podczas Targów Smaki Regionów w Poznaniu w terminie 11-14 września br.
Jeżeli chcesz codziennie otrzymywać informacje o aktualnych publikacjach ukazujących się na portalu netTG.pl Gospodarka i Ludzie, zapisz się do newslettera.