Ziemniaki znamy wszyscy. Czy jednak wiemy o nich wszystko? Mówimy na nie kartofle, a to z racji słowa die Kartoffel, które zapożyczyliśmy od Niemców (notabene, tak o nich mówią i piszą najczęściej warszawiacy). Na Górnym Śląsku zamiast kartofel częściej mówi się „ziymioki”. Najbliżsi „prawdy słownej” o ziemniakach są jednak poznaniacy, którzy mówią o nich po prostu pyry. Prawdopodobnie ich nazwa pochodzi od Peru skąd pochodzą.
Sposób przygotowania :
Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce ziemniaczanej. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, po czym zrumienić ją na złoty kolor na dobrze rozgrzanym tłuszczu w szerokim emaliowanym lub teflonowym rondlu. Potarte i posolone wcześniej ziemniaki przesmażać na tłuszczu z cebulką do momentu, aż masa stanie się jednolita i szklista. Gotową masę formować w podłużne kluseczki za pomocą łyżki do zupy i układać je na talerzach bezpośrednio przed podaniem. Dodatkiem do nich niech będzie tradycyjna zasmażana kiszona kapusta.
Jeżeli chcesz codziennie otrzymywać informacje o aktualnych publikacjach ukazujących się na portalu netTG.pl Gospodarka i Ludzie, zapisz się do newslettera.