To smaczna potrawa, którą można przygotować wcześniej i łatwo odgrzać. Nadaje się również do zamrażania podobnie jak gołąbki. Będzie, mam nadzieję, ciekawym urozmaiceniem domowego jadłospisu. Skład surowcowy na tej potrawy uzależniony jest od wielkości kalarepy i od głębokości wydrążonych otworów.
Sposób przygotowania :
Masę dobrze wymieszać i nadziewać nią szczelnie wnętrza kalarepy. Powierzchnię przykryć kapturkiem kalarepy. Do odpowiednio dużego rondla (kalarepa powinna być ciasno ustawiona) wlać olej, dobrze go rozgrzać, włożyć do niego kalarepy, podlać częścią wywaru wymieszanego z odrobiną cukru i pozostałą częścią papryki. Jeśli lubimy bardziej pikantne potrawy, możemy dodać jeszcze nieco ostrej papryki lub pieprzu. Papryka powinna być otoczona sosem, w którym będziemy ją dusić do _ jej wysokości. Rondel wstawić do nagrzanego piekarnika. W pierwszej fazie zapiekania rondel przykryć. W razie potrzeby uzupełniać poziom wywaru. Pod koniec zapiekania zdjąć pokrywkę z rondla i odparować sos. W razie potrzeby, aby kalarepa nie wyschła można ją podlewać wytworzonym sosem. W końcowej fazie powstanie oleisty aromatyczny sos.
Gotową, miękką paprykę ostrożnie wyjąć na głęboki półmisek, na dno którego należy nalać nieco sosu. Całość posypać pozostałą zieleniną. Podawać z ziemniakami puree, młodymi ziemniakami, ziemniakami drążonymi lub ryżem nasypko.
Jeżeli chcesz codziennie otrzymywać informacje o aktualnych publikacjach ukazujących się na portalu netTG.pl Gospodarka i Ludzie, zapisz się do newslettera.