Co jakiś czas odkrywam nowe rarytasy i z przykrością muszę stwierdzić, że chyba życia mi nie starczy by zgłębić jej sekrety. Pisałam już o włoskim cieście z orzechami, spaghetti, wspaniałej fasoli z czosnkiem, zapiekance włoskiej i pewnie nie raz jeszcze napiszę o włoskich potrawach. Dzisiaj również polecić pragnę włoską potrawę –cannelloni. W prostym kulinarnym tłumaczeniu jest to nadziewany serem, warzywami lub mięsem makaron w postaci grubych rurek. Zapieka się go wraz z sosem, którym należy go dokładnie oblać przed włożeniem do piecyka, a po upieczeniu pozostaje nam tylko przymknąć oczy, by w pełni rozkoszować się charakterystycznym smakiem włoskich ziół użytych jako przypraw
Cannelloni
(przepis na 4-5 porcji)
1 kartonik Cannelloni
25 dag zmielonej wołowiny
25 dag zmielonej wieprzowiny ( łopatka)
3 średnie marchewki
3 cebule
3-5 ząbków czosnku
0,25 szt. średniego selera
2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub selera
1 puszka pomidorów bez skóry
1 kartonik przecieru pomidorowego z cebulą
25 dag sera żółtego
1 opakowanie śmietany 18 proc.
100 ml oleju z pestek winogron lub oliwy
10 dag masła
sól, Vegeta, kostka Knorr z bazylią, kostka rosołowa drobiowa, pieprz czarny mielony, papryka słodka mielona, cukier
suszone ziele bazylii, estragonu, cząbru, oregano, tymianku,
oliwki nadziewane i świeże liście bazylii do dekoracji
Obrane marchewki i seler zetrzeć na tarce o grubych otworach. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek obrać, opłukać i przecisnąć przez praskę. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, a następnie dodać warzywa, czosnek i mięso, i dusić do miękkości podlewając kilkoma łyżkami wody. W trakcie duszenia ciągle mieszać. Pod koniec dodać drobno pokrojone pomidory, i 0,25 kartonika przecieru pomidorowego oraz sól, pieprz, paprykę i suszone zioła.
Gotowe nadzienie zdjąć z ognia i za pomocą worka cukierniczego z okrągłą końcówka(szeroką) napełniać makaron.
Pozostały przecier wymieszać z kostką rosołową, kostką o smaku bazylii odrobiną oregano, łyżką posiekanej zieleniny, łyżeczką cukru i śmietaną . Foremkę lub brytfannę wysmarować masłem i ułożyć na niej napełnione farszem rurki. Całość starannie zalać sosem i posypać potartym żółtym serem. Zapiekać przez około 20-30 minut w temperaturze około 160 st. C.
Po wyjęciu podzielić na porcje, posypać pozostałą zielenina, ozdobić gałązką świeżej bazylii i połówkami faszerowanych oliwek.
Jeżeli chcesz codziennie otrzymywać informacje o aktualnych publikacjach ukazujących się na portalu netTG.pl Gospodarka i Ludzie, zapisz się do newslettera.