REKLAMA 300x100 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA300x100 | ROTAC./NIEROTAC. STREFA [NEWS - LEFT]
REKLAMA 300x150 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA300x150 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - LEFT]
REKLAMA 300x200 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA300x200 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - LEFT]
REKLAMA 300x100 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA300x100 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - LEFT1]
REKLAMA 300x150 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA300x150 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - LEFT1]
REKLAMA 300x200 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA300x200 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - LEFT1]
REKLAMA 300x100 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA370x100 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - LEFT2]
REKLAMA 300x150 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA300x150 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - LEFT2]
REKLAMA 300x200 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA300x200 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - LEFT2]
REKLAMA 900x100 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA900x100 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - TOP]
1 lutego 2010 10:38 : : autor: Elżbieta Cieszkowska-Łabońska - Trybuna Górnicza 1.7 tys. odsłon

Z grubej rury

Co jakiś czas odkrywam nowe rarytasy i z przykrością muszę stwierdzić, że chyba życia mi nie starczy by zgłębić jej sekrety. Pisałam już o włoskim cieście z orzechami, spaghetti, wspaniałej fasoli z czosnkiem, zapiekance włoskiej i pewnie nie raz jeszcze napiszę o włoskich potrawach. Dzisiaj również polecić pragnę włoską potrawę –cannelloni. W prostym kulinarnym tłumaczeniu jest to nadziewany serem, warzywami lub mięsem makaron w postaci grubych rurek. Zapieka się go wraz z sosem, którym należy go dokładnie oblać przed włożeniem do piecyka, a po upieczeniu pozostaje nam tylko przymknąć oczy, by w pełni rozkoszować się charakterystycznym smakiem włoskich ziół użytych jako przypraw

 

Cannelloni

(przepis na 4-5 porcji)

1 kartonik Cannelloni

25 dag zmielonej wołowiny

25 dag zmielonej wieprzowiny ( łopatka)

3 średnie marchewki

3 cebule

3-5 ząbków czosnku

0,25 szt. średniego selera

2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub selera

1 puszka pomidorów bez skóry

1 kartonik przecieru pomidorowego z cebulą

25 dag sera żółtego

1 opakowanie śmietany 18 proc.

100 ml oleju z pestek winogron lub oliwy

10 dag masła

sól, Vegeta, kostka Knorr z bazylią, kostka rosołowa drobiowa, pieprz czarny mielony, papryka słodka mielona, cukier

suszone ziele bazylii, estragonu, cząbru, oregano, tymianku,

oliwki nadziewane i świeże liście bazylii do dekoracji

Obrane marchewki i seler zetrzeć na tarce o grubych otworach. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek obrać, opłukać i przecisnąć przez praskę. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, a następnie dodać warzywa, czosnek i mięso, i dusić do miękkości podlewając kilkoma łyżkami wody. W trakcie duszenia ciągle mieszać. Pod koniec dodać drobno pokrojone pomidory, i 0,25 kartonika przecieru pomidorowego oraz sól, pieprz, paprykę i suszone zioła.

Gotowe nadzienie zdjąć z ognia i za pomocą worka cukierniczego z okrągłą końcówka(szeroką) napełniać makaron.

Pozostały przecier wymieszać z kostką rosołową, kostką o smaku bazylii odrobiną oregano, łyżką posiekanej zieleniny, łyżeczką cukru i śmietaną . Foremkę lub brytfannę wysmarować masłem i ułożyć na niej napełnione farszem rurki. Całość starannie zalać sosem i posypać potartym żółtym serem. Zapiekać przez około 20-30 minut w temperaturze około 160 st. C.

Po wyjęciu podzielić na porcje, posypać pozostałą zielenina, ozdobić gałązką świeżej bazylii i połówkami faszerowanych oliwek.

 

Jeżeli chcesz codziennie otrzymywać informacje o aktualnych publikacjach ukazujących się na portalu netTG.pl Gospodarka i Ludzie, zapisz się do newslettera.

REKLAMA 900x150 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA900x150 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - BOTTOM]
REKLAMA 900x150 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA900x150 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - BOTTOM1]
REKLAMA 900x200 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA900x200 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - BOTTOM1]
Komentarze (0) pokaż wszystkie
  • PCUDU
    user

REKLAMA 400x100 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA400x100 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - RIGHT]
REKLAMA 400x150 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA400x150 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - RIGHT]
REKLAMA 400x200 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA400x200 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - RIGHT]
REKLAMA 400x100 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA400x100 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - RIGHT1]
REKLAMA 400x150 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA400x150 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - RIGHT1]
REKLAMA 400x200 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA400x200 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - RIGHT1]
CZĘSTO CZYTANE
Zamieszanie z górniczymi emeryturami
8 lutego 2025
55.5 tys. odsłon
NAJPOPULARNIEJSZE - POKAŻ
NAJPOPULARNIEJSZE - POKAŻ
REKLAMA 400x100 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA400x100 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - RIGHT2]
REKLAMA 400x150 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA400x150 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - RIGHT2]
REKLAMA 400x200 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA400x200 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - RIGHT2]
REKLAMA 1600x200 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA1600x200 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - UNDER]