Od początku roku funkcjonariusze ze Śląskiego Urzędu Celno-Skarbowego zatrzymali w Katowice Airport ponad 1,3 t zabronionych towarów spożywczych. Mundurowi wystawili mandaty na ponad 50 tys. zł. Warto pamiętać, że bez świadectwa fitosanitarnego można wwieźć do Polski (UE) tylko 5 gatunków owoców.
Rośnie liczba zatrzymań nielegalnie przewożonych produktów spożywczych podczas kontroli celnych w Oddziale Celnym Osobowym w Katowicach-Pyrzowicach. Od początku roku funkcjonariusze ze Śląskiego Urzędu Celno-Skarbowego w Katowicach zatrzymali w ruchu osobowym niemal 670 kg produktów pochodzenia zwierzęcego oraz ponad 650 kg produktów pochodzenia roślinnego.
Przez granicę nie można przewozić m.in. narkotyków, butów wykonanych ze skór zagrożonych gatunków, nielegalnych papierosów, a także kanapek z mięsem spoza UE.
Rekordzistą ostatnich miesięcy został podróżujący z Izraela. Podczas prześwietlenia bagażu mundurowi znaleźli niemal 43 kg wyrobów mięsnych i ponad 4 kg wyrobów mleczarskich. Pasażer został poinformowany o zakazie przywozu produktów zwierzęcych na teren UE oraz o konieczności zatrzymania i utylizacji produktów. Otrzymał również mandat w wysokości 2 000 zł.
Pasażer lotu z Gruzji miał w bagażu ponad 11 kg wyrobów mięsnych i niemal 6 kg serów. Mężczyzna zapłacił 680 zł mandatu, a towary zostały zutylizowane.
W bagażu podróżnej lotu z Turcji mundurowi znaleźli 6 kg nektarynek i śliwek. Kobieta zapłaciła 430 zł mandatu, a owoce zostały zutylizowane.
Turystka wracająca z Albanii przewoziła ponad 11 kg arbuza i również została ukarana mandatem w wysokości 550 zł.
Podczas kolejnej kontroli celnej funkcjonariusze wykryli w bagażu mężczyzny wracającego z Egiptu niemal 13 kg mango. Inny pasażer na tej samej trasie przelotowej przywiózł 12,5 kg limonek, mango i melona. Obaj podróżni zapłacili mandaty, a żywność została zutylizowana.
Warto pamiętać, ze żywność pochodzenia zwierzęcego (np. wyroby mięsne i zawierające mleko) podlega szczególnym ograniczeniom, a w przypadku ruchu podróżnych takiej żywności nie można przywozić na obszar Unii Europejskiej z krajów trzecich. Podróżni przywożący ze sobą produkty mięsne i mleczarskie muszą pozostawić je na przejściu granicznym, umieszczając je w specjalnych pojemnikach.
Podróżni mogą przywozić do Polski i UE żywność pochodzenia niezwierzęcego, której nie przeznaczą na cele handlowe, ale na własny użytek. Restrykcjami objęte są jednak owoce i warzywa. Do walizki bezpiecznie spakować można tylko 5 gatunków owoców: ananasy, banany, duriany, daktyle i kokosy.
Tylko od stycznia do końca lipca br. na lotnisku w Pyrzowicach odnotowano ponad 300 przypadków, które zakończyły się zatrzymaniem ponad 1300 kg zabronionych produktów i nałożeniem mandatów na łączną kwotę ponad 50 tys. zł. To niemal dwa razy więcej niż w roku poprzednim. Od lipca 2024 r. minimalna kwota mandatu to 430 zł, a maksymalna to 21,5 tys. zł.
KAS udostępniła „Poradnik turystyczny KAS 2024", z którego dowiemy się, co musimy wiedzieć i o czym powinniśmy pamiętać, kiedy planujemy podróż – szczególnie w egzotycznym kierunku. W poradniku przeczytamy, jak przebiega kontrola graniczna i celna, jakie są zasady przekraczania granicy Polski oraz jakie są limity na towary akcyzowe. Znajdziemy w nim praktyczne porady, jak się pakować, żeby nie wpakować się w kłopoty.
Jeżeli chcesz codziennie otrzymywać informacje o aktualnych publikacjach ukazujących się na portalu netTG.pl Gospodarka i Ludzie, zapisz się do newslettera.