Ekspozycja produktów to jeden z najważniejszych aspektów prowadzenia sklepu lub punktu gastronomicznego. Dlatego wybór lady chłodniczej należy odpowiednio przemyśleć. Na co warto zwrócić uwagę przy jej zakupie?
Mięso i wędliny, nabiał, wyroby garmażeryjne i cukiernicze, a także posiłki gotowe do wydania klientom w punktach gastronomicznych. To tylko niektóre z typów towarów wymagających przechowywania w warunkach chłodniczych. W wielu przypadkach konieczne jest nie tylko zapewnienie niskiej temperatury, ale też odpowiednie wyeksponowanie tych produktów. Najlepszym rozwiązaniem okaże się wówczas zastosowanie lad chłodniczych. Co trzeba wiedzieć o tego rodzaju wyposażeniu sklepu?
Czym są lady chłodnicze? Jakie mają zastosowania?
Lady chłodnicze to urządzenia umożliwiające ekspozycję przechowywanych w nich produktów. Dzięki przeszkleniu przedniej i górnej ściany (często w formie jednolitego łuku) pozwalają klientom sklepów lub punktów gastronomicznych na zapoznanie się z ich ofertą. Duża różnorodność poszczególnych modeli (zarówno jeśli chodzi o rozmiary, jak i design oraz dostępne funkcje) sprawia zaś, że inwestorzy mogą dobrać modele idealnie dostosowane do potrzeb swojego biznesu.
Lady chłodnicze znajdują szerokie zastosowanie w handlu oraz branży spożywczej i gastronomicznej. Doskonale sprawdzają się jako element wyposażenia np.:
* sklepów spożywczych: do ekspozycji nabiału, mięsa, wędlin, ryb, owoców morza i innych podobnych produktów;
* sklepów garmażeryjnych;
* punktów gastronomicznych: do ekspozycji gotowych posiłków (zarówno serwowanych na zimno, jak i przeznaczonych do odgrzania;
* cukierni i piekarni: do deserów, ciast, gotowych kanapek itp.;
* hoteli i pensjonatów.
Jak wybrać ladę chłodniczą? Najważniejsze czynniki
Dobór odpowiedniej lady chłodniczej ma duży wpływ na wiele aspektów działania danego sklepu lub punktu. By uniknąć ewentualnych problemów związanych z jej eksploatacją, przed zakupem danego modelu warto zwrócić uwagę na kilka czynników. Najważniejsze z nich to:
* wymiary i pojemność: powinny być dostosowane do potrzeb danego lokalu i ilości sprzedawanych produktów. Z drugiej strony lada nie może zakłócać swobodnej komunikacji i wystroju danego pomieszczenia;
* materiały: szkło hartowane zapewnia odpowiednią wytrzymałość przeszklenia. Stal nierdzewna ułatwia natomiast utrzymanie wnętrza lady w czystości, chroniąc przechowywane w niej produkty przed brudem i drobnoustrojami;
* dodatkowe funkcje: przydatne mogą okazać się systemy takie jako No-Frost czy dostępny w niektórych urządzeniach marki Ital Frost G-CONCEPT zapobiegający powierzchniowemu przesychaniu znajdującego się wewnątrz mięsa.
Wybór odpowiedniej lady chłodniczej to inwestycja w efektywność i estetykę przestrzeni sprzedażowej. Staranne rozważenie potrzeb i specyfiki biznesu przed zakupem pozwoli na znalezienie modelu, który dopełni wystroju lokalu i ułatwi codzienną pracę personelu. Nowoczesne technologie zapewniają natomiast utrzymanie odpowiednich warunków wewnątrz lady, pozwalając na zachowanie świeżości i jakości przechowywanych produktów przez dłuższy czas.
Jeżeli chcesz codziennie otrzymywać informacje o aktualnych publikacjach ukazujących się na portalu netTG.pl Gospodarka i Ludzie, zapisz się do newslettera.