O ponad sześćdziesiąt dwa hektary ma zostać powiększony rezerwat przyrody Segiet. Znane są już szczegóły przedsięwzięcia. Wiadomo też, że na terenach przewidywanych do objęcia ochroną znajdują się, tak samo jak w pierwotnych granicach rezerwatu, pozostałości dawnego górnictwa rud srebra i ołowiu w postaci hałd, lejów, zapadlisk.
Gruntami, o jakie powiększy się rezerwat, zarządza Nadleśnictwo Brynek.
- Planowane do włączenia w granice rezerwatu są następujące wydzielenia: 601 j, w, 602 f, g, h, j, 603 d, f, i, j, 608 c, f, g, h, 609 b, c, d, f, 610 a, b, 618 a, b, 619 a, o łącznej powierzchni 62,66 ha. W ubiegłym dziesięcioleciu to jest w latach 2012 – 2021 wykonano trzebież na następujących powierzchniach: 602f, g, h, 608f, g, 609d. Według nowego Planu Urządzania Lasu na lata 2022-2031, który czeka na zatwierdzenie przez ministra na wydzieleniach wymienionych do włączenia do rezerwatu nie są zaplanowane żadne prace z pozyskania drewna. Skład gatunkowy tych obszarów to głównie drzewostany bukowe, bukowo – jaworowe - informuje Janusz Wojciechowski, nadleśniczy Nadleśnictwa Brynek.
Tereny planowane do włączenia w granice rezerwatu „Segiet” znajdują się w granicach administracyjnych zarówno miasta Tarnowskie Góry – konkretnie powierzchnia 7,56 ha jak i miasta Bytom – 55,10 ha. Kondycja zdrowotna lasów planowanych do włączenia do rezerwatu „Segiet” jest dobra, z towarzyszącymi naturalnie występującymi chorobami odgrzybowymi. Jak deklaruje nadleśniczy Janusz Wojciechowski, powiększony rezerwat nie będzie bezpośrednio sąsiadować z nieczynnym kamieniołomem Blachówka.
Rezerwat przyrody Segiet chroni wzgórze na pograniczu Bytomia i Tarnowskich Gór, porośnięte lasem bukowym. W lesie znajduje się sporo pozostałości dawnego górnictwa kruszcowego. Z tego względu tamtejszy las stał się w 2017 r. jednym z elementów wpisu na listę światowego dziedzictwa UNESCO, obejmującego podziemia bytomsko-tarnogórskie.
Jeżeli chcesz codziennie otrzymywać informacje o aktualnych publikacjach ukazujących się na portalu netTG.pl Gospodarka i Ludzie, zapisz się do newslettera.