Nitki, kolanka, wstążki, gniazdka, muszelki, świderki... Żółte, różowe, czarne, zielone, białe... Trochę wody, trochę mąki, trochę jaj i... Oto oni, bohaterowie milionów europejskich stołów - makaron z mozzarellą i makaron z suszonymi pomidorami. Poznaj najsmaczniejsze przepisy i zostań mistrzem kuchni w Twoim domu.
Makaron - kulinarny majstersztyk na miarę wszech czasów
Teorii na temat historii powstania makaronu jest co najmniej kilka. Począwszy od tej, że jest to efekt podróży Marco Polo, który sprowadził makaron do Europy z Chin, poprzez źródła, które wskazują na jego „narodziny” w I wieku w Rzymie, aż po legendy, która głosi, że jest to dar bogów, którzy w swej życzliwości zechcieli obdarować ludzi tym niezwykłym dobrem. Niezależnie od tego, jaka jest prawda, faktem jest, że makaron to „twór” niezwykły...
Makaronowe preludium do niesamowitego połączenia z suszonymi pomidorami i mozzarellą
Zanim przyjrzymy się bliżej makaronowym wariacjom, warto powiedzieć kilka słów na temat sposobów jego wykonania. Jest to bardzo ważne, ponieważ tylko w ten sposób można w pełni docenić potencjał tego pysznego produktu i nieskończone wręcz możliwości jego wykorzystania.
Do wykonania świetnego makaronu potrzeba dosłownie trochę czasu i kilku podstawowych produktów. Niezbędne składniki to: 300 g drobno zmielonej mąki, dwa jajka, łyżka oliwy oraz szczypta soli. Wszystko należy wrzucić do miski, wymieszać i ugniatać aż do uzyskania właściwej konsystencji. Gładkie, elastyczne ciasto można wówczas owinąć folią do żywności i chłodzić przez godzinę w lodówce. Po tym czasie ciasto należy podzielić na porcje, rozwałkować i pokroić w charakterystyczne plasterki. Następny krok to oczywiście około dwuminutowa kąpiel we wrzątku.
Pasta con pomodori secchi, czyli makaron z suszonymi pomidorami
Sprawdź: https://glodnapolka.pl/malo-czasu-polecam-makaron-z-feta-pomidorami-i-rukola/
Czymże byłby makaron, gdyby nie połączenie go z innymi, smakowitymi dodatkami. Obecnie wielu z nas nie wyobraża sobie podania makaronu bez suszonych pomidorów. I słusznie, bo mało co pasuje do siebie tak bardzo, jak te dwa przepyszne produkty. Synergia pomidorów oraz makaronu to zresztą charakterystyczna postać nie tylko polskich stołów. Makaron w towarzystwie tego niezwykłego warzywa serwuje się praktycznie na całym świecie. Jaką więc postać może przybrać ten szczególny duet?
Przepis
Czas:
Przygotowanie dania: około 10 minut.
Przygotowanie sosu: około 15 minut.
Gotowanie makaronu: około 8 minut.
Składniki:
1 opakowanie makaronu - 250 g.
10 połówek pomidorów suszonych z oleju - 100 g.
6 łyżek oleju ze słoika suszonych pomidorów.
1/2 szklanki wody lub bulionu.
1/2 szklanki śmietany 30% - 150 g.
6 ząbków czosnku.
4 łyżki soku z cytryny.
1 łyżeczka mąki pszennej.
Garść listków bazylii.
Przyprawy: po szczypcie soli i pieprzu.
Przygotowanie:
Sześć ząbków czosnku obierz i pokrój w plasterki. Nagrzej dobrze średniej wielkości patelnię i wlej sześć łyżek oleju odlanego ze słoiczka z suszonymi pomidorami. Dodaj plasterki czosnku. Całość podsmaż na małej mocy palnika przez pięć minut. Dodaj pokrojone drobniej połówki suszonych pomidorów. Pomidorki podgrzewaj z czosnkiem przez trzy minuty. Dodaj pół szklanki wody lub bulionu warzywnego oraz cztery łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub limonki. Całość zamieszaj i wlej pół szklanki śmietany 30%. Sos podgrzewaj na małej mocy palnika przez pięć minut. Dodaj po szczypcie soli i pieprzu oraz łyżeczkę mąki pszennej w celu zagęszczenia sosu. Do garnka wlej wodę i zagotuj. Ugotuj makaron w osolonej wodzie, doprowadzając go do postaci al dente. Wymieszaj makaron i gorący sos. Całość posyp tartym serem.
Maccheroni con mozzarella, czyli makaron z mozzarellą
Jeśli szukasz przepisu na szybkie, smaczne, a zarazem niezwykle wyszukane danie, to zwróć uwagę na połączenie makaronu z serem mozzarella. Szybko przekonasz się, że jest to duet niemal idealny. Szczególnie w zestawieniu z innymi ciekawymi składnikami, takimi jak: suszone pomidory, szynka, pieczarki i śmietanka. Skosztuj i przekonaj się, czy jest to wariant godny Twojej uwagi...
Przepis
Czas:
Przygotowanie dania: około 10 minut.
Przygotowanie sosu: około 15 minut.
Gotowanie makaronu: około 8 minut.
Składniki:
1 opakowanie makaronu - 250 g.
1 opakowanie sera mozzarella.
10 pieczarek.
1 mała cebula.
3 plastry szynki.
200 ml śmietany 30%.
1 łyżeczka mąki pszennej.
1 łyżka masła.
Olej do smażenia.
Natka pietruszki.
Przyprawy: po szczypcie soli i pieprzu
Przygotowanie:
Ugotuj makaron w osolonej wodzie, doprowadzając go do postaci al dente. Pieczarki obierz, umyj i pokrój na plasterki. W rondelku rozpuść łyżkę masła, wrzuć pieczarki, nakryj naczynie pokrywką i duś do miękkości. Na koniec zdejmij pokrywkę i odparuj nadmiar wody. Cebulę obierz i drobno posiekaj, a następnie zeszklij na głębokiej patelni. Plastry szynki pokrój w paseczki i podsmaż z cebulą. Dodaj podduszone pieczarki. Wlej śmietanę, dodaj sól i pieprz do smaku, zagotuj. Mozzarellę pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do sosu, mieszaj do roztopienia. Jeśli sos jest zbyt rzadki, możesz zagęścić go łyżką mąki rozmąconej w odrobinie zimnej wody. Ugotowany makaron przełóż na patelnię i wymieszaj z resztą składników.
Jeżeli chcesz codziennie otrzymywać informacje o aktualnych publikacjach ukazujących się na portalu netTG.pl Gospodarka i Ludzie, zapisz się do newslettera.