PARTNERZY:

REKLAMA900x100 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - TOP]
19 lipca 2021 17:18 Polska Agencja Prasowa 1,664 odsłon

Kadry: Prezes Taurona ustąpi ze stanowiska tydzień później

Zgłoszenia kandydatów na stanowisko prezesa i wiceprezesów Taurona są przyjmowane do 22 lipca, ich otwarcie nastąpi dzień później, a rozmowy z kandydatami zaplanowano na 27-28 lipca
fot: Krystian Krawczyk

Prezes Taurona Paweł Strączyński, który - zgodnie z wcześniejszą deklaracją - miał odejść ze stanowiska szefa firmy 21 lipca, ustąpi tydzień później, z dniem 28 lipca - poinformował w poniedziałek, 19 lipca, Tauron. Obecnie trwa konkurs na stanowiska nowego prezesa spółki i jego trzech zastępców.

2 lipca prezes Taurona Paweł Strączyński, kierujący pracami zarządu od początku kwietnia tego roku, zrezygnował ze stanowiska z dniem 21 lipca tego roku. W poniedziałek poinformowano o przedłużeniu terminu kierowania zarządem przez ustępującego prezesa.

Tauron Polska Energia (...) informuje, że 19 lipca 2021 r. przyjął oświadczenie pana Pawła Strączyńskiego o zmianie oświadczenia o rezygnacji z pełnienia funkcji prezesa zarządu emitenta w ten sposób, że rezygnacja z pełnienia funkcji prezesa zarządu nastąpi z upływem dnia 28 lipca 2021 r. - czytamy w raporcie bieżącym Taurona.

Jednocześnie trwa ogłoszone 8 lipca przez radę nadzorczą postępowanie kwalifikacyjne, mające wyłonić nowego prezesa spółki Tauron Polska Energia i jego trzech zastępców. Zgłoszenia kandydatów są przyjmowane do 22 lipca, ich otwarcie nastąpi dzień później, a rozmowy z kandydatami zaplanowano na 27-28 lipca.

Jeżeli bezpośrednio po rozmowach kwalifikacyjnych rada wyłoni nowego prezesa Taurona, mógłby on objąć swoją funkcję zaraz po ustąpieniu Strączyńskiego.

Jako potencjalnego następcę Strączyńskiego media wymieniały w ostatnim czasie Artura Warzochę - b. wicewojewodę śląskiego i b. senatora PiS; obecnie jest on prezesem należącej do Grupy Tauron spółki Tauron Nowe Technologie. Przedstawiciele Taurona nie komentują tych doniesień wskazując, iż wybór zarządu jest wyłączną kompetencją rady nadzorczej.

Ogłoszone przez Radę Nadzorczą Taurona postępowanie kwalifikacyjne dotyczy stanowiska prezesa spółki oraz trzech wiceprezesów: ds. finansów, ds. strategii i rozwoju oraz ds. handlu. Termin przyjmowania zgłoszeń upływa 22 lipca o godz. 15.00 - o przyjęciu zgłoszenia decyduje data i godzina doręczenia przesyłki.

Otwarcie zgłoszeń nastąpi 23 lipca. Spośród kandydatów spełniających wymogi określone w ogłoszeniu, zostaną wyłonione osoby, które będą zaproszone na rozmowy kwalifikacyjne. Zaplanowano je 27-28 lipca w katowickiej siedzibie Taurona lub w zamiejscowym biurze spółki w Warszawie.

Od jesieni 2016 r. do połowy roku ubiegłego zarządem Taurona kierował prezes Filip Grzegorczyk. W połowie lipca ub. roku zastąpił go Wojciech Ignacok, który z końcem lutego br. zrezygnował ze stanowiska. Po nim obowiązki prezesa pełnił ówczesny wiceprezes ds. finansowych Marek Wadowski, który później, w maju br. odszedł z firmy. 1 kwietnia br. stanowisko prezesa objął Paweł Strączyński, który - po złożonej 2 lipca rezygnacji - będzie jeszcze kierował firmą do 28 lipca.

Tauron Polska Energia jest spółką dominującą w Grupie Tauron, dysponującą kapitałem własnym w wysokości ponad 19 mld zł oraz zatrudniającą przeszło 25 tys. pracowników. Grupa Tauron rocznie dostarcza ok. 50 terawatogodzin energii elektrycznej do ok. 5,7 mln odbiorców, głównie w południowej Polsce. Dominującym akcjonariuszem firmy jest Skarb Państwa.(PAP)

Jeżeli chcesz codziennie otrzymywać informacje o aktualnych publikacjach ukazujących się na portalu netTG.pl Gospodarka i Ludzie, zapisz się do newslettera.

REKLAMA 900x150 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA900x150 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - BOTTOM]
Więcej z kategorii
REKLAMA 900x150 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA