Od 15 maja zostaną otwarte letnie ogródki gastronomiczne. Aby zachęcić dotkniętych ograniczeniami w czasie epidemii restauratorów władze Rybnika zaoferowały dzierżawę terenu pod ogródki za 1 zł.
Jak poinformowali przedstawiciele rybnickiego samorządu, wnioski o wydzierżawienie od miasta terenu pod ogródki sezonowe złożyło do tej pory 28 przedsiębiorców. O miejsce na rynku ubiega się 14 restauratorów. 9 wniosków złożyli właściciele lokali na deptaku, a 3 – właściciele punktów znajdujących się w okolicach Placu Jana Pawła II. Swoje plenerowe ogródki chcą też otworzyć lokale przy ul. Sobieskiego i Wysokiej.
- Wszyscy jesteśmy już zmęczeni pandemią koronawirusa, który przeorganizował nasze życie praktycznie w każdym aspekcie. Możliwość skorzystania z plenerowego ogródka będzie z pewnością namiastką tak wyczekiwanej normalności. Dla przedsiębiorców, którzy musieli ograniczyć swoją działalność gastronomiczną zgodnie z obowiązującymi obostrzeniami, otwarcie plenerowego punktu będzie szansą na powolne odrabianie strat finansowych. Jako Miasto chcemy im w tym pomóc, dając możliwość obniżenia wysokości stawki czynszu dzierżawnego – powiedział prezydent Rybnika Piotr Kuczera.
Zgodnie z tą deklaracją wysokość miesięcznej stawki czynszu dzierżawnego gruntu gminnego wykorzystywanego na sezonowe ogródki gastronomiczne w okresie trwania stanu epidemii lub stanu zagrożenia epidemicznego może wynieść 1 zł netto za 1 m2. Warunki skorzystania z obniżki zostały określone w zarządzeniu Prezydenta Miasta Rybnika.
Wg informacji przekazanych przez rybnicki magistrat, na razie podpisano 20 umów z przedsiębiorcami, trwa weryfikacja pozostałych wniosków. Umowa dzierżawy może nie zostać zawarta – np. w sytuacji, gdy przedsiębiorca ma wobec miasta nieuregulowane zobowiązania finansowe (zadłużenia). Z wnioskami o dzierżawę mogą też wystąpić kolejni przedsiębiorcy – muszą się jednak liczyć z tym, że przestrzeń, o której przyznanie wnioskują, może okazać się już zajęta. W pierwszej kolejności rozpatrywane są wnioski o wydzierżawienie terenu na płycie rynku wnioskodawców prowadzących działalność gastronomiczną w budynku zlokalizowanym na rynku.
Jeżeli chcesz codziennie otrzymywać informacje o aktualnych publikacjach ukazujących się na portalu netTG.pl Gospodarka i Ludzie, zapisz się do newslettera.