O yerba mate mówi się dużo i coraz więcej osób sięga po napój, który jest doskonałą alternatywą dla kawy. Modne stał się także sam proces picia inny od tradycyjnego, do którego w naszej kulturze jesteśmy przyzwyczajeni.
Przede wszystkim yerba posiada szereg właściwości leczniczych oraz pobudzających i staje się cennym źródłem wielu wartościowych składników. I dlatego właśnie warto po nią sięgać.
1. Co to jest yerba mate?
2. Jak pije się yerba mate?
Co to jest yerba mate?
Ziołowy napar, zrobiony z liści i łodyżek Ostrokrzewu Paragwajskiego zrewolucjonizował zachodnią cywilizację. Tradycyjnie yerba mate pije się głównie w Ameryce Południowej, a ojczyzną jest Paragwaj. Z drzewa ścina się listki i gałązki, sortuje, rozdrabnia i poddaje różnym procesom prażenia, leżakowania, aromatyzowania czy mieszania z innymi ziołami. Tak przygotowany gotowy produkt trafia do odbiorców na całym świecie i pozwala im delektować się bardzo różnorodnym i charakterystycznym smakiem. Poza klasyczną yerba mate w wielu odmianach (niektóre są odpowiednie dla osób, które zaczynają swoją przygodę z naparem i dla koneserów) dostępne są również produkty z naturalnymi dodatkami.
Jak pije się yerba mate?
Do yerba mate niezbędne są takie akcesoria jak matero, tykwa czy bombilla. To tradycyjne naczynie i rurka do picia, które sprawiają, że rytuał przygotowywania i spożywania uwalnia to, co napar ma w sobie najcenniejszego. Matero często wykonane jest ze świętego drzewa Palo Santo, choć oczywiście znaleźć można również produkty z innych tworzyw. Natomiast argentyńska tykwa powstaje z rośliny o tej wdzięcznej nazwie lub ceramiki oraz naczynia z rogu bydlęcego. Bombilla to rurka zakończona sitkiem. Warto pamiętać o tym, że sprawdza się także przy piciu zwykłej sypanej herbaty. Przede wszystkim sprawi, że pokruszone liście i gałązki yerby, które pływają na powierzchni nie wpadają do ust i nie psują smaku napoju. To nie tylko ma oryginalnie wyglądać, ale jest również bardzo praktyczne.
Ostrokrzew paragwajski ma bardzo charakterystyczny smak. Gorzkawa, zielasta w smaku i jakby mętna yerba mate wielu amatorów odstrasza za pierwszym razem i dlatego warto się do niej stopniowo przyzwyczajać. Im częściej sięgamy po napar, tym bardziej rozróżniamy poszczególne aromaty i umiemy docenić bogactwo smaku różnych odmian. W yerba mate znaleźć można aromaty hibiskusa, orzecha, jabłka, kwiatów czy grzybów. Poza tym mocno wyczuwalny jest także dym wędzarniczy. Warto zwrócić uwagę na mieszanki z leczniczymi ziołami, suszonymi owocami i kwiatami, które zachwycają połączeniami i sprawiają, że gorycz jest mniej wyczuwalna. Te produkty często poleca się początkującym.
Jeżeli chcesz codziennie otrzymywać informacje o aktualnych publikacjach ukazujących się na portalu netTG.pl Gospodarka i Ludzie, zapisz się do newslettera.