Od rana w Wielką Sobotę (15 kwietnia) w kościołach katolickich w całej Polsce odbywa się tzw. święcenie pokarmów. To jeden z nieodłącznych elementów wielkanocnej tradycji.
Do Archikatedry Chrystusa Króla w Katowicach z koszyczkiem możemy przyjść do godz. 16 o każdej pełnej godzinie.
Błogosławieństwo żywności zgodnie z tradycją sięga VII wieku, z chlebem i jajkami odnotowane od XII wieku.
O przyjęciu w Polsce tego obrzędu potwierdziły źródła z przełomu XIII i XIV wieku. Świadczą one o wpływach rzymsko-germańskich i czeskich na terenie.
Do koszyczków tradycyjnie wkładamy m.in.: jaja (symbol nowego życia) w postaci kolorowych pisanek, cukrowego baranka, sól kuchenną (która miała chronić przed zepsuciem), chleb, wędlinę, chrzan czy pieprz.
W galerii: święcenie pokarmów w Archikatedrze Chrystusa Króla w Katowicach (zdjęcia: Bartłomiej Szopa – portal górniczy nettg.pl)
Jeżeli chcesz codziennie otrzymywać informacje o aktualnych publikacjach ukazujących się na portalu netTG.pl Gospodarka i Ludzie, zapisz się do newslettera.