Ceny w kwietniu br. spadły o 1,1 proc. w ujęciu rocznym, wobec spadku w wysokości 1,5 proc. w marcu br. - poinformował w czwartek (14 maja) GUS. W stosunku do marca podrożała żywność; więcej płaciliśmy też za odzież i obuwie, droższe było utrzymanie mieszkania.
Ekonomiści ankietowani przez PAP szacowali, że ceny towarów i usług spadły w kwietniu o 1,2 proc. rok do roku, zaś w ujęciu miesięcznym wzrosły o 0,3 proc.
Według GUS największy wpływ na ukształtowanie się wskaźnika cen towarów i usług konsumpcyjnych na poziomie minus 1,1 proc. w ujęciu rocznym miały obniżki opłat związanych z transportem (o 9,1 proc.), niższe ceny żywności i napojów bezalkoholowych (o 2,5 proc.) oraz odzieży i obuwia (o 5,1 proc.). Obniżyły one wskaźnik inflacji odpowiednio o 0,83 pkt proc., 0,61 pkt proc. i 0,28 pkt proc. Natomiast wzrost cen związanych z łącznością (o 4,9 proc.), a także mieszkaniem (o 0,6 proc.) podniosły ten wskaźnik o 0,25 pkt proc. i 0,15 pkt proc.
"Ceny towarów i usług konsumpcyjnych w kwietniu 2015 r., w stosunku do poprzedniego miesiąca, wzrosły o 0,4 proc. Największy wpływ na wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych ogółem miały w tym okresie wyższe ceny odzieży i obuwia (o 3,1 proc.), żywności i napojów bezalkoholowych (o 0,6 proc.) oraz w zakresie transportu (o 0,9 proc.), które podwyższyły wskaźnik odpowiednio o 0,16 pkt proc., 0,14 pkt proc. i 0,08 pkt proc." - podał GUS w komunikacie.
Ceny żywności wzrosły w kwietniu br. w porównaniu z poprzednim miesiącem o 0,6 proc., wobec spadku o 0,1 proc. w marcu br.
Najbardziej podrożały owoce (o 5,8 proc.), warzywa (o 2,2 proc.) oraz cukier (o 1,2 proc). Więcej niż w marcu br. konsumenci płacili za makarony i produkty makaronowe (o 0,3 proc.) oraz mięso (przeciętnie o 0,1 proc., w tym za mięso drobiowe - o 0,6 proc., wieprzowe - o 0,5 proc., przy spadku cen wędlin - o 0,2 proc. oraz wołowiny i cielęciny - o 0,1 proc).
Droższe niż przed miesiącem było pieczywo, ryby i owoce morza, a także mąka pszenna (po 0,1 proc.).
Staniały za to oleje i tłuszcze oraz ryż (po 0,4 proc.). W kwietniu br. niższe były również ceny artykułów w grupie "mleko, sery, jaja" (przeciętnie o 0,3 proc., w tym jaj - o 0,7 proc., serów i twarogów - o 0,4 proc., jogurtów, śmietany, napojów i deserów mlecznych - o 0,1 proc. przy utrzymujących się na poziomie notowanym w marcu br. cenach mleka).
Podrożały napoje bezalkoholowe. W kwietniu płaciliśmy za nie 0,3 proc. więcej niż w marcu. Soki owocowe i warzywne były o 0,5 proc. droższe, kawa, herbata, kakao i czekolada w proszku o 0,4 proc., wody mineralne i źródlane o 0,1 proc.
Zdrożały nieco wyroby tytoniowe; trzeba było za nie zapłacić o 0,2 proc. więcej niż w marcu, za to - choć niewiele, bo o 0,1 proc. mniej - kosztowały napoje alkoholowe.
Jeżeli chcesz codziennie otrzymywać informacje o aktualnych publikacjach ukazujących się na portalu netTG.pl Gospodarka i Ludzie, zapisz się do newslettera.