Jaja ze względu na swoją wartość odżywczą mają ogromne zastosowanie w naszym żywieniu. Są niebagatelnym źródłem białka i to nie tylko w białku jaja lecz również w żółtku. W ogóle żółtko jaja jest swoistym magazynem takich składników jak tłuszcz, lecytyna, związki fosforowe, wapń, sód, potas, chlor, magnez, siarka, żelazo, oraz mikroelementy takie jak cynk, jod, kobalt, molibden czy miedź. Nie zapominajmy również o bogactwie witamin, ot chociażby witamin z grupy B, ale przede wszystkim witamin rozpuszczalnych w tłuszczach takich jak A, E, K. Niestety jaja zawierają także cholesterol – a zatem baczność sercowcy - dla Was zalecane są tylko białka jaj i co najwyżej 2 całe jajka w tygodniu !
Sposób przygotowania :
A oto jak je przyrządzić:
Jeżeli chcesz codziennie otrzymywać informacje o aktualnych publikacjach ukazujących się na portalu netTG.pl Gospodarka i Ludzie, zapisz się do newslettera.