W kwestii wyposażenia sklepów, restauracji czy kawiarni w sprzęt chłodniczy do wyboru są urządzenia z wbudowanym agregatem (Plug-In) lub te z agregatem zewnętrznym (Remote). Jakie rozwiązanie będzie najbardziej odpowiednie dla Twojego biznesu?
Urządzenia z agregatem wewnętrznym
Jeśli planujesz otworzyć osiedlowy sklep, to sprzęt z wewnętrznym agregatem Plug-In będzie idealnym rozwiązaniem. Jego podstawową funkcją jest utrzymywanie niskiej temperatury w celu przechowywania żywności. Produkty te są idealne do mniejszych przestrzeni, dzięki czemu możesz cieszyć się wygodnym i bezpiecznym przechowywaniem produktów spożywczych i napojów.
W mniejszych sklepach warto dobrze zaplanować przestrzeń pod kątem asortymentu. Regał chłodniczy pomieści wszystkie najczęściej kupowane produkty m.in. gotowe dania, sery, wędliny czy napoje. Wielkość mebla możesz dowolnie wybierać i dostosować do dostępnej przestrzeni.
Warto także zwrócić uwagę na szafę chłodniczą . Jest to mebel, który świetnie sprawdza się do ekspozycji napojów, ale i do przechowywania produktów wymagających chłodzenia na zapleczu. Również w tym wypadku łatwo dostosujesz wielkość szafy, aby dobrze komponowała się z pozostałymi meblami.
Urządzenia z agregatem zewnętrznym
System ten pozwala na łączenie regałów i lad, tworząc ciągi chłodnicze. Agregat zasilający zainstalowany jest poza przestrzenią sklepu, zwykle na zapleczu. Rozwiązanie jest często wykorzystywane w sklepach o dużej i średniej powierzchni, ponieważ jest tańsze i bardziej efektywne niż zasilanie każdego urządzenia z osobna. Dzięki temu możliwe jest znaczne zmniejszenie kosztów stałych.
Urządzenia z agregatem zewnętrznym to regały czy szafy chłodnicze. Zwykle spotkać je można w super- i hipermarketach, gdzie połączone są w ciągi chłodnicze. Ich zaletą jest możliwość dowolnej konfiguracji w zależności od potrzeb danego działu lub prowadzonych działań promocyjnych.
Które urządzenie wybrać?
Decydując się na urządzenia chłodnicze, warto wziąć pod uwagę powierzchnię lokalu, ilość sprzętu oraz koszty zużycia energii. W zależności od potrzeb, zarówno regał Plug-In, jak i Remote są ekologicznymi rozwiązaniami, które pozwalają na optymalizację wydatków. Ponadto sprzęty produkowane są z materiałów, które można ponownie wykorzystać w procesie recyklingu.
Warto podkreślić, że wybierając sprzęt chłodniczy, nie trzeba wybrać jednego typu sprzętu. Dla przykładu w większych sklepach stosuje się zarówno urządzenia Plug-In, jak i Remote. Ciągi chłodnicze to jedno, a wyspy i chłodziarki w pobliżu kas to urządzenia, które można wykorzystać do okazjonalnych zakupów i tym sposobem zwiększyć sprzedaż.
W mniejszych placówkach także sprawdzą się urządzenia chłodzące, w których można przechowywać napoje lub świeżo przygotowane kanapki. Dopasowany sprzęt i dobra ekspozycja pomogą zwiększyć sprzedaż.
Jakie urządzenia chłodnicze wybrać do sklepu?
Niezależnie od wielkości powierzchni handlowej, warto zaplanować, jak będzie wyglądało wnętrze sklepu. Przemyślenie kwestii wyboru urządzeń chłodzących i ich lokalizacji wpływa na ekspozycję produktów, ich widoczność. Wszystko to finalnie wpływa na sprzedaż.
Jeżeli chcesz codziennie otrzymywać informacje o aktualnych publikacjach ukazujących się na portalu netTG.pl Gospodarka i Ludzie, zapisz się do newslettera.