PYTANIE DO ZUS
Na pytania czytelników odpowiadają eksperci Zakładu Ubezpieczeń Społecznych w Chorzowie
Powrót do listy pytańJastrzębska Spółka Węglowa S.A.
26.30 PLN (-1.54%)
KGHM Polska Miedź S.A.
276.80 PLN (-1.07%)
ORLEN S.A.
130.14 PLN (-7.52%)
PGE Polska Grupa Energetyczna S.A.
15.76 PLN (-0.91%)
TAURON Polska Energia S.A.
9.00 PLN (-1.38%)
Enea S.A.
20.72 PLN (-2.08%)
Lubelski Węgiel Bogdanka S.A.
23.30 PLN (-1.89%)
Złoto
4 340.16 USD (0.00%)
Srebro
62.72 USD (0.00%)
Ropa naftowa
91.66 USD (+0.03%)
Gaz ziemny
2.79 USD (+1.73%)
Miedź
14 334.15 USD (-1.10%)
Węgiel kamienny
118.55 USD (+0.04%)
Jastrzębska Spółka Węglowa S.A.
26.30 PLN (-1.54%)
KGHM Polska Miedź S.A.
276.80 PLN (-1.07%)
ORLEN S.A.
130.14 PLN (-7.52%)
PGE Polska Grupa Energetyczna S.A.
15.76 PLN (-0.91%)
TAURON Polska Energia S.A.
9.00 PLN (-1.38%)
Enea S.A.
20.72 PLN (-2.08%)
Lubelski Węgiel Bogdanka S.A.
23.30 PLN (-1.89%)
Złoto
4 340.16 USD (0.00%)
Srebro
62.72 USD (0.00%)
Ropa naftowa
91.66 USD (+0.03%)
Gaz ziemny
2.79 USD (+1.73%)
Miedź
14 334.15 USD (-1.10%)
Węgiel kamienny
118.55 USD (+0.04%)
Na pytania czytelników odpowiadają eksperci Zakładu Ubezpieczeń Społecznych w Chorzowie
Powrót do listy pytańPonawiam pytanie. Może tym razem uda mi się uzyskać odpowiedź? Urodziłem się w 1964 roku.Od 1.07.1985 do 6.12.1999 pracowałem na dole w kopalni w dziale mierniczym jako pomiarowy.Od 1.01.2000 do 3.09.2000 byłem na zasiłku dla bezrobotnych.Od 4.09. 2000 do 31.10.2001 byłem zatrudniony w firmie geodezyjnej na powierzchni.W okresie 15.07.2001 do 31.12.2005 prowadziłem własną działalność gospodarczą.1.12.2004 wróciłem do pracy na kopalni i pracowałem tam na stanowisku młodszy górnik do 31.08.2007.Od 10.09.2007 do chwili obecnej pracuję i jestem ubezpieczony za granicą.Kiedy,w jakim wieku będę mógł przejść na emeryturę w Polsce?
Górnicza emerytura ze względu na wiek 50 lat przysługuje pracownikowi, który posiada okres pracy górniczej, łącznie z okresami pracy równorzędnej co najmniej 25 lat w przypadku mężczyzn, a w tym przynajmniej 15 lat czystej pracy górniczej tj. liczonej pojedynczo. Katalog prac uważanych za pracę górniczą i pracę równorzędną z pracą górniczą jest zawarty w art. 50c ustawy emerytalnej. Okres pracy górniczej przebyty w jednym z państw, z którymi wiąże Polskę umowa międzynarodowa o zabezpieczeniu społecznym, może być uwzględniony do ustalenia prawa do emerytury górniczej, pod warunkiem potwierdzenia przez właściwą instytucję zagraniczną odprowadzenia za ten okres składek na ubezpieczenia emerytalno-rentowe oraz przedłożenia przez wnioskodawcę dokumentów potwierdzających charakter wykonywanej pracy i wymiar czasu pracy. Ponieważ z podanych informacji nie wynika, czy praca wykonywana za granicą jest pracą górniczą, trudno określić ewentualne uprawnienia do górniczej emerytury. W celu potwierdzenia ewentualnych uprawnień do emerytury, należy wystąpić z formalnym wnioskiem do właściwej jednostki organizacyjnej ZUS i do wniosku dołączyć dokumenty (zaświadczenia, świadectwa pracy) potwierdzające przebyte okresy składkowe i nieskładkowe, okresy pracy górniczej, w tym dokumenty na okoliczność pracy za granicą oraz odpisy kart zasiłkowych po dniu 14.11.1991r.