REKLAMA300x100 | ROTAC./NIEROTAC. STREFA [NEWS - LEFT]
REKLAMA 900x100 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA900x100 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - TOP]
29 kwietnia 2014 14:22 Portal gospodarka i ludzie : : autor: BAR 4,008 odsłon

Górnictwo: ilu chętnych na stanowisko prezesa WUG?

Konkurs ogłoszono w związku z tym, że poprzedni prezes WUG, dr Piotr Litwa zrezygnował z kierowania Urzędem, gdyż został nominowany (11 marca) na wojewodę śląskiego
fot: Maciej Dorosiński

Trzy aplikacje na stanowiska prezesa Wyższego Urzędu Górniczego wpłynęły do Ministerstwa Środowiska - poinformowało portal górniczy nettg.pl biuro prasowe resortu we wtorek, 29 kwietnia.

Przypomnijmy, że konkurs ogłoszono w związku z tym, że poprzedni prezes WUG, dr Piotr Litwa zrezygnował z kierowania Urzędem, gdyż został nominowany (11 marca) na wojewodę śląskiego. Konkurs "o naborze na stanowisko państwowe w WUG", czyli jego prezesa, Ministerstwo Środowiska ogłosiło 3 kwietnia.

Obowiązki prezesa/prezes (kobieta jeszcze nie piastowała tego stanowiska państwowego)Wyższego Urzędu Górniczego określa przede wszystkim ustawa Prawo geologiczne i górnicze. Należy do nich m.in.:
• kierowanie Wyższym Urzędem Górniczym, sprawowanie nadzoru nad działalnością pozostałych organów nadzoru górniczego oraz ustalenie kierunków i wytycznych działania urzędów górniczych;
• podejmowanie rozstrzygnięć administracyjnych jako organ I lub II instancji, na podstawie Prawa górniczego, Prawa budowlanego, ustawy o systemie oceny zgodności oraz innych ustaw;
• sprawowanie nadzoru i kontroli nad ruchem zakładów górniczych oraz zakładów wykonujących roboty geologiczne w zakresie: spraw bezpieczeństwa, ochrony środowiska, gospodarki złożem, budowy i likwidacji zakładu górniczego, w tym dokonywanie kompleksowego sprawdzenia i oceny stanu bezpieczeństwa powszechnego, związanego z ruchem zakładu górniczego, stanu bezpieczeństwa pracy w górnictwie, stanu rozpoznania i zwalczania zagrożeń w zakładach górniczych, stanu ratownictwa górniczego oraz innych zagadnień związanych z prowadzeniem ruchu zakładów górniczych, a także przedkładanie właściwym organom informacji, opinii i wniosków w tej dziedzinie;
• prowadzenie działalności promocyjnej i informacyjnej w zakresie związanym z zadaniami organów nadzoru górniczego;
• inicjowanie prac naukowo-badawczych oraz inicjowanie i podejmowanie przedsięwzięć w zakresie poprawy bezpieczeństwa pracy i ochrony zdrowia w górnictwie, wdrożenia postępu technicznego w dziedzinie górnictwa, racjonalnej gospodarki złożami kopalin oraz ograniczenia uciążliwości oddziaływania górnictwa na ludzi i środowisko;
• gromadzenie, archiwizowanie i udostępnianie dokumentacji mierniczo-górniczej zlikwidowanych zakładów górniczych;
• sporządzanie rocznego sprawozdania z działalności zakładów górniczych...

By zostać prezesem/prezes WUG trzeba spełnić kilkanaście warunków. Kandydat przystępujący do naboru na rzeczone stanowisko winien m.in.:
• legitymować się co najmniej 6-letnim stażem pracy, w tym co najmniej 3-letni stażem pracy na stanowisku kierowniczym,
• posiadać aktualne poświadczenie bezpieczeństwa upoważniające do dostępu do informacji niejawnych oznaczone klauzulą "tajne" albo wyrazi zgodę na przeprowadzenie poszerzonego postępowania sprawdzającego na podstawie ustawy o ochronie informacji niejawnych;
• mieć wykształcenie i wiedzę z zakresu spraw należących do właściwości prezesa WUG, w szczególności:
• wiedzę dotyczącą znajomość przepisów ustaw: Prawo geologiczne i górnicze wraz z rozporządzeniami, kodeks postępowania administracyjnego, ustawa o finansach publicznych w zakresie dysponenta części budżetowej, Prawo budowlane w zakresie kompetencji nadzoru górniczego, ustawa o udostępnieniu informacji o środowisku i jego ochronie, udziale społeczeństwa w ochronie środowiska oraz ocenach oddziaływania na środowisko, ustawa o systemie oceny zgodności, ustawa o służbie cywilnej.

Kandydat/kandydatka ponadto musi posługiwać się językiem angielskim na poziomie B1. A to oznacza, że osoba posługująca się językiem na tym poziomie rozumie znaczenie głównych wątków przekazu zawartego w jasnych, standardowych wypowiedziach, które dotyczą znanych jej spraw i zdarzeń typowych dla pracy, szkoły, czasu wolnego itd. Potrafi radzić sobie z większością sytuacji komunikacyjnych, które mogą się zdarzyć podczas podróży w rejonie, gdzie mówi się danym językiem. Potrafi tworzyć proste, spójne wypowiedzi na tematy, które są jej znane lub które ją interesują. Potrafi opisywać doświadczenia, wydarzenia, marzenia, nadzieje i aspiracje, krótko uzasadniając bądź wyjaśniając swoje opinie i plany...

Wyższy Urząd Górniczy jest centralnym urzędem administracji rządowej, nadzorowanym przez Ministra Środowiska. Głównym zadaniem WUG oraz podległych mu okręgowych urzędów górniczych jest nadzór i kontrola zakładów górniczych w Polsce w celu ochrony życia i zdrowia górników, ochrony środowiska na terenach eksploatacji górniczej, a także rekultywacji gruntów pogórniczych.

Jeżeli chcesz codziennie otrzymywać informacje o aktualnych publikacjach ukazujących się na portalu netTG.pl Gospodarka i Ludzie, zapisz się do newslettera.

REKLAMA 900x150 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA900x150 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - BOTTOM]
Więcej z kategorii
REKLAMA 900x150 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA900x150 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - BOTTOM1]
REKLAMA 900x200 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA900x200 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - BOTTOM1]
Komentarze (1) pokaż wszystkie
  • robol 30 kwietnia 2014 09:29:46
    Profile Avatar

Do górnictwa to PSL tam kogoś przyśle !!!

• FKAIW
    user