Logowanie do konta użytkownika
Hasło
Powtórz hasło
Pytanie do ZUS
Na pytania czytelników odpowiadają eksperci
Zakładu Ubezpieczeń Społecznych
Stanowisko niezgodne z wykazem z zarządzenia nr 9 ministra przemysłu i handlu z dnia 23 grudnia 1994 r.
Dzień dobry. Jestem obecnie zatrudniony na stanowisku: Kierownik Działu Energomechanicznego, Gł. Mechanik. Nazwa tego stanowiska nie znajduje się na wykazie stanowisk stanowiącym załącznik do w/w zarządzenia. Stanowisko moje jest co do funkcji tożsame z stanowiskiem kierownik działu energetyczno-maszynowego. Czy w związku z tym ZUS może mieć podstawy do kwestionowania zaliczenia mojego stanowiska do tych, które uważa się za pracę górniczą?? Przypomnę, że wszystkie przepisy górnicze dotyczące prowadzenia ruchu zakładów górniczych czy Rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 2 sierpnia 2016 r. w sprawie kwalifikacji w zakresie górnictwa i ratownictwa górniczego (Dz. U. poz. 1229) mówi o kierowniku działu energomechanicznego a nigdzie nie mam mowy o kierowniku działu energetyczno-maszynowego.
Pytanie oczekuje na odpowiedź (jest w opracowaniu przez ekspertów).
Partnerzy portalu