Logowanie do konta użytkownika
Konto użytkownika
Imię i nazwisko/nick
E-mail
Hasło
Powtórz hasło
Newsletter
REKLAMA 300x100 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA300x100 | ROTAC./NIEROTAC. STREFA [NEWS - LEFT]
REKLAMA 300x150 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA300x150 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - LEFT]
REKLAMA 300x200 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA300x200 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - LEFT]
REKLAMA 300x100 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA300x100 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - LEFT1]
REKLAMA 300x150 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA300x150 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - LEFT1]
REKLAMA 300x200 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA300x200 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - LEFT1]
NAJNOWSZE GALERIE
Faser SA: aparaty ATU-1 po rocznych testach w kopalni JSW
19 stycznia 2019
Katowice: medalowi hokeiści GKS pod opieką Taurona
16 stycznia 2019
Śląsk: jakościowa rewolucja w przewozach towarów koleją
15 stycznia 2019
Górnictwo: koncertowy początek nowego roku
14 stycznia 2019
Górnictwo: PZZ Kadra rozpoczęła świętowanie jubileuszu
12 stycznia 2019
REKLAMA 300x100 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA370x100 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - LEFT2]
REKLAMA 300x150 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA300x150 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - LEFT2]
REKLAMA 300x200 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA300x200 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - LEFT2]
REKLAMA 900x100 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA900x100 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - TOP]
24 grudnia 2014 Trybuna Górnicza
Jak z hauskyjzy wyszedł glut
Jak jesz byle co, to w brzuchu mosz hasiok – uważa jeden z najpopularniejszych kucharzy na Śląsku
fot: Andrzej Bęben/ARC

Rączka gotuje i wszy-stko jasne. Przynajmniej tam, gdzie nadaje TVP Katowice. Remigiusz Rączka. Rocznik 1981. Kucharz regionalny dyplomowany. Gotuje różności nie po to, by podziwiać ich wygląd, ale by jeść. Dla niego "dobrze" znaczy "zdrowo".

Od pięciu lat nie używa przypraw zawierających glutaminian sodu, bo ten trzykrotnie zwiększa ryzyko otyłości. A poza tym pan Rączka to fajny i skromny gość. - Trzeba robić swoje. Ślązoki mają to do siebie, że się nie afiszują z tym, co poradzą. Jo robia swoje.

O sukcesie i misji
Na początku mówi polskim literackim. Potem przechodzi na polsko-śląski. Wyjaśnia, że jak rozmawia z gorolem (to o mnie), to przechodzi na mieszaną gadkę, a jak z hanysem, to gada tak, że gorol mało co z tego zrozumie. Mową zrozumiałą ustosunkuje się do modnych ostatnio big brotherów w anturażu kulinarnym:
- Mógłbych wystąpić w jednym czy w drugim szoł. Zresztą w 2008 r., kiedy żech startowoł z moim programem, nie było tych wszystkich szoł. One pojawiły się dwa lata temu, trzy. Ja, to są gwiazdy telewizyjne w tych kiczen hellach i innych master szefach. Pytanie: na jak długo? Dlo mnie sukcesem jest to, że przez siedem lot ludzie co tydzień włączają telewizor, żeby w nim oglądać Remigiusza Rączkę i jego program. I to jest sukces, kiery ciężko osiągnąć w telewizji, by przez tela lot nie nudzić ludzi. Te wszystkie kulinarne szoł w dużych stacjach idą przez 10 tygodni, wtedy jest dużo harmidru, ktoś tam jest na fali przez jeden sezon. I potem koniec. To, co robia, traktuja bardziej jako misja promowania zdrowego odżywiania się. Bo to, co jemy, mo nom dać zdrowie. Ktoś tam kiedyś mówił, że jesteś tym, co jesz. I coś w tym jest. Bo jak ktoś je, za przeproszeniem, syf, to i jego organizm to jest hasiok. Ludzie nie wiedzą, w czym jest witamina C, a w czym jest B. No to jak oni mają zdrowo odżywiać siebie i swoje dzieci? I jeżeli to się nie zmieni, to wielu nie pociągnie do emerytury.

Pierwsze kroki
Jak to zaczęło się z tym kucharzeniem. Miał 10 lat, był na wakacjach u dziadków. Takie wspólne gotowanie z kuzynami i ciotką prostych rzeczy. Frytki, racuchy, jakieś naleśniki, nic tam wyszukanego.
- Moja babcia takich rzeczy nie robiła, bo jako rodowita Ślązaczka takiego jedzenia nie znała. Wtedy to takie frytki kojarzyły się z nowoczesnością i nam się ich bardzo chciało. Tym bardziej że dziadek zawsze po świniobiciu zostawiał dla Remigiusza sadło, a ono nadawało się idealnie do smażenia. I duże ziemniaki odkładał nam na frytki. I ten

Strona
1
2
3
REKLAMA 900x150 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA900x150 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - BOTTOM]
REKLAMA 900x150 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA900x150 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - BOTTOM1]
REKLAMA 900x200 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA900x200 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - BOTTOM1]
Komentarze (0)
  • JWMEX
    user

REKLAMA 400x100 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA400x100 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - RIGHT]
REKLAMA 400x150 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA400x150 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - RIGHT]
REKLAMA 400x200 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA400x200 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - RIGHT]
CZĘSTO CZYTANE
Górnictwo: w kopalni zawaliły się chodniki, zginęli górnicy
13 stycznia 2019
7262
O co chodzi z tym węglem - wyjaśnienia dla polityków
13 stycznia 2019
5450
Górnictwo: koncertowy początek nowego roku
14 stycznia 2019
4636
Rekompensaty: od 22 stycznia można składać wnioski
17 stycznia 2019
4259
Górnictwo: JSW bliżej Przedsiębiorstwa Budowy Szybów
13 stycznia 2019
2322
Górnictwo: odezwa do załogi przed pikietą w stolicy
17 stycznia 2019
2307
Historia: czeski górnik ucieka do Szwecji
18 stycznia 2019
2272
REKLAMA 400x100 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA400x100 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - RIGHT1]
REKLAMA 400x150 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA400x150 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - RIGHT1]
REKLAMA 400x200 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA400x200 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - RIGHT1]
Mogą cię zainteresować
REKLAMA 1600x200 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA1600x200 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - UNDER]
Partnerzy portalu
Patronaty portalu