Logowanie do konta użytkownika
Konto użytkownika
Imię i nazwisko/nick
E-mail
Hasło
Powtórz hasło
Newsletter
REKLAMA 300x100 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA300x100 | ROTAC./NIEROTAC. STREFA [NEWS - LEFT]
REKLAMA 300x150 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA300x150 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - LEFT]
REKLAMA 300x200 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA300x200 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - LEFT]
REKLAMA 300x100 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA300x100 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - LEFT1]
REKLAMA 300x150 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA300x150 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - LEFT1]
REKLAMA 300x200 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA300x200 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - LEFT1]
NAJNOWSZE GALERIE
Zobacz jak runęła chłodnia w Elektrowni Siersza
8 grudnia 2019
Jak się zostaje człowiekiem ze skórą
7 grudnia 2019
Na krakowskiej AGH zawsze wierni górniczej tradycji
7 grudnia 2019
Tablice, prezydium i kontrapunkci
7 grudnia 2019
Odznaczenia i stopnie na Barbórce w JSW
5 grudnia 2019
REKLAMA 300x100 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA370x100 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - LEFT2]
REKLAMA 300x150 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA300x150 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - LEFT2]
REKLAMA 300x200 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA300x200 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - LEFT2]
REKLAMA 900x100 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA900x100 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - TOP]
26 grudnia 2012 Trybuna Górnicza autor: Kajetan Berezowski
Chleba naszego, powszedniego...
W piekarni Joachima Klimzy w Bytomiu praca wre przez całą dobę
fot: Kajetan Berezowski

Na górniczym Rozbarku w Bytomiu niewielką piekarnię prowadzi Joachim Klimza. Pamięta dobrze, jak wracający ongiś z nocki górnicy kupowali bochny ciepłego jeszcze chleba na śniadanie. Jako owoc ciężkiej pracy, w wielu domach stanowił on niemalże przedmiot kultu. Przed podaniem na stół całowano go, naznaczano krzyżem i pilnowano, by się nie zmarnował.

"Do kraju tego, gdzie kruszynę chleba podnoszą z ziemi przez uszanowanie dla darów Nieba....Tęskno mi, Panie..." - pisał Cyprian Kamil Norwid. Słowa poety potwierdzają, jak ogromnym szacunkiem chleb otaczały pokolenia Polaków. Niestety, dziś dla wielu rodaków nie przedstawia on należytej wartości. Bywa, że jest traktowany jak zwykły śmieć.

- Jeszcze nie tak dawno temu wystawiano specjalne pojemniki na czerstwy chleb. Teraz nikt sobie już tym głowy nie zawraca. Makulatura i zużyte bateryjki są ważniejsze. Czego jeszcze potrzeba, aby ludzie na powrót zaczęli szanować ten wyjątkowy dar ziemi? Lepiej nie mówić głośno - ucina Klimza.

Mąka, drożdże i sól
W piekarni praca wre na okrągło. Zakwas na mące żytniej trzeba co dwie godziny mieszać, dosypując mąki i dolewając wody. Jeśli fermentacja przebiegała będzie zbyt długo, cała produkcja będzie do niczego. Po uzyskaniu pełnego kwasu dodaje się drożdży, soli i mąki pszennej, a powstałe w ten sposób ciasto odstawia się na 20 minut dla "wstępnego wzrostu". Formowane w bochenki trafia najpierw do koszyków fermentacyjnych, a dopiero potem do pieca.

- Na proporcje trzeba bardzo uważać. Młody kwas i zbyt duża porcja pszenicy powoduje, że chleb szybko się zestarzeje. Kwas dojrzały i lekka przewaga mąki żytniej gwarantuje dobrą jakość wypieczonego chleba, dłuższy termin przydatności do spożycia, nie wspominając już o walorach smakowych - zaznacza Klimza.

Do wypieku bochnów rozbarskiemu piekarzowi służy ceramiczny piec trzykomorowy opalany gazem. Ciasto wstępnie trafia na około 15 minut do temperatury 240 stopni Celsjusza, po czym przekładane jest do drugiej komory, gdzie w temperaturze 200 stopni Celsjusza tworzy się chrupiąca skórka. Proces dopiekania przebiega w komorze trzeciej w tej samej temperaturze i trwa trzy kwadranse.

Wyjęte z pieca złociste bochenki prezentują się niezwykle apetycznie. Bogaty w błonnik chleb jest jednym z głównych dostarczycieli węglowodanów dla ludzkiego organizmu.

Żytnie i pszenne
- Co ciekawe, pieczywo pszeniczne, białe, jest lekkie, ale za to ciężkostrawne. Żytnie dla odmiany nie przysparza żadnych problemów

Strona
1
2
REKLAMA 900x150 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA900x150 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - BOTTOM]
Aktualności powiązane
REKLAMA 900x150 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA900x150 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - BOTTOM1]
REKLAMA 900x200 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA900x200 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - BOTTOM1]
Komentarze (1) pokaż wszystkie
  • Hanys 26 grudnia 2012 13:55:21
    Profile Avatar

    U mie w doma zawsze jest znak krzyża przed zaczynciym chleba a to co łostaje to gowiedzi sie do, bo wyciepać to gańba

  • IBFVG
    user

REKLAMA 400x100 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA400x100 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - RIGHT]
REKLAMA 400x150 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA400x150 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - RIGHT]
REKLAMA 400x200 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA400x200 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - RIGHT]
REKLAMA 400x100 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA400x100 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - RIGHT1]
REKLAMA 400x150 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA400x150 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - RIGHT1]
REKLAMA 400x200 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA400x200 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - RIGHT1]
CZĘSTO CZYTANE
Tablice, prezydium i kontrapunkci
7 grudnia 2019
12818
Zmiany w zarządzie Polskiej Grupy Górniczej
6 grudnia 2019
12732
W styczniu ostatni węgiel z Piekar
6 grudnia 2019
12578
Nowy wiceprezes w górniczej spółce
3 grudnia 2019
10505
Kopalni Bzie-Dębina nie będzie
5 grudnia 2019
7839
Odznaczenia i stopnie na Barbórce w JSW
5 grudnia 2019
6547
Sześciu poszkodowanych górników w Sobieskim
7 grudnia 2019
5696
REKLAMA 400x100 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA400x100 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - RIGHT2]
REKLAMA 400x150 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA400x150 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - RIGHT2]
REKLAMA 400x200 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA400x200 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - RIGHT2]
REKLAMA 1600x200 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA
REKLAMA1600x200 | ROTACYJNA/NIEROTACYJNA STREFA [NEWS - UNDER]
Twoje urządzenie:
Partnerzy portalu